30 november, 2020

Silent-Yachts bygger elbåt med VW- drivlina

Silent-Yachts ska utveckla en solelektrisk katamaran som drivs med Volkswagens modulära, elektriska plattform för elbilar. Fartyget kommer att designas av bilmärket Cupra i Barcelona. Samarbetet samlar partners från sjöfarts- och fordonsindustrin för att skapa en miljövänlig båtupplevelse.

Silent-Yachts har över 15 års erfarenhet av alternativa kraftkällor för båtar, främst från sina stora, soldrivna katamaraner.

Samarbetet innebär att Volkswagen öppnar sin MEB för tredje part. Detta för maritima projekt nya tillvägagångssätt ger ytterligare möjligheter att utnyttja nya samarbetsområden.

Den nya elektriska soldrivna katamaranen kommer att erbjuda ljudlös framdrift och, enligt tillverkaren, obegränsad räckvidd med alternativa framdrivningssystem. Detta blir möjligt tack vare solenergisystemet som utvecklats av Silent-Yachts. Det förser båtens elektriska framdrivning och alla övriga system ombord med energi. Konceptet med en katamaran mer komfort, oberoende och säkerhet med mindre underhåll och kostnader än någon konventionell bränsleberoende framdrift och energiförsörjning, enligt företagen.

Silent-Yachts producerar de första helt soldrivna havsgående katamaranbåtarna i världen. De drivs enbart av solenergi och kan ha en räckvidd på upp till 100 M per dag. Grundare till Silent-Yachts är Heike och Michael Köhler, som har tillbringat 6 000 dagar ombord med att segla och köra 75 000 M över hela världen. Deras första modell var Solarwave, som kom 2009, en helt självförsörjande katamaran.

Under de senaste tre åren har företaget levererat mer än ett dussin soldrivna katamaraner upp till Silent 80 och 80 Tri-Deck, som sträcker sig upp till 24 meter längd.