1 december, 2020

Ny generation av Q Experience

Q Experience navigationsutrustning lanseras i en ny generation. Q är standard i bland annat i Buster, Yamarin, Cross och Askeladden båtar.

Det Åbo-baserade produktutvecklingsföretaget Nextfour Solutions publicerar Q Experience Generation 2 som kombinerar bland annat intelligent navigation, kontroll av båten samt underhållnings- och larmfunktioner ombord. Den nya produktserien är helt nydesignad med nytänkande i både användargränssnittet och funktionerna som används via en egen mobilapplikation.

Den nya generationen av Q Experience utvidgas också med flera modeller, jämfört med den tidigare produktfamiljen. Kvar finns de två storlekarna från tidigare 10” (tum) och 16”. Nu finns även en modell ”Q Display 210D” med två 10” rutor under samma glas i en och samma display.

Det designmässigt stiliga breda, men samtidigt låga formatet möjliggör lägre styrpulpeter på båtarna, en bättre sikt framåt och möjliggör med sina två displayer kan man visa olika kombinationer för att se många applikationer på samma gång. Detta förenklar både navigationen och opererande då all information är synlig och lätt tillgänglig samtidigt.

– Vi känner att vi verkligen lyckats med att uppdatera båtens navigation och teknologi till en helt ny nivå i användbarhet och integration, Niklas Öhman, CEO för Nextfour Group.

Q-Experience apparaterna används till mera än navigation, inklusive radar och fiske-ekolod. Med dem kan man använda flera olika funktioner ombord. Båtens elektriska utrustning som navigationsljus och annan belysning kan styras från displayen, man kan använda båtens värmare och även lyssna på musik med hjälp av Q-Experience.

Nextfour har även förnyat mobilappen som används för kontakten med Q-Experience. Appen möjliggör kontroll av din båt på distans, efter att den installeras på din mobiltelefon eller pekplatta.

Guard-funktionerna, som är inbyggda i Q-Experience, övervakar och varnar ägaren genom appen om olika händelser ombord. Om någon försöker stjäla utombordsmotorn på båten eller båten fylls med vatten, båtens batteri töms och om båten flyttas utan ägarens lov varnas ägaren via notifikationer i appen. Man kan också starta båtens värmare på distans så att båten är varm redan då man kommer till båten.

De första nya dubbla ”Q Display 210D”-displayerna installeras ombord i det nya flaggskeppet Yamarin Cross 75 BR.