10 december, 2020

Ny Linjett 39 – premiär till sommaren

Rosättravarvet lanserar en ny modell i sin serie med Linjett segelbåtar, Linjett 39. Båten ska sjösättas till sommaren 2021. Det blir en båt som tryggt kan hanteras av en person.

– Rorsman ska ha full kontroll. Han ska ha överblick och enkelt kunna nå allt han behöver för manövrering. Det skapar lugn ombord även vid besvärliga förhållanden, säger Markus Gustafsson, vd på Rosättravarvet.

Modern, digital teknik ger varvets välkända hantverkskunnande ny dimension och betydelse. Redan i ritningsstadiet vet konstruktörerna hur den nya segelbåten kommer att uppträda vid förändringar i skrov, inredning och manövrering. Något som även uppskattas av varvets kunder. Nya Linjett 39 har ännu inte testseglats, men har redan flera beställningar.

– Detta är en naturlig utveckling, men också ett generationsskifte. Det blir allt tydligare att det bakom varje Linjett finns ett team snarare än en designer.

Ett kvalitetsbegrepp som Linjett håller styvt på är att en stor segelyta inte får påverka segelbåtens balans eller hantering. En välbalanserad båt är snabb och kan styras med ett finger.

Redan för 20 år sedan drog man ner alla tampar till rorsman. Lägg nu därtill dubbla rattar med separata styrsystem, modern elektronik och alla vinschar inom armlängds avstånd för rorsman. Var plats är ytterligare något förhöjd, allt för att göra det bekvämt och säkert att hantera båten. Förändringarna i sittbrunnen ligger i detaljerna. Den stora utvecklingen har hänt under däck. Här har man använt den senaste teknologin för att skapa en ny upplevelse.

Salongen är rymlig, elegant och inbjudande. De synliga förändringarna är höjning av rufftak och fribord som skapat yta och möjligheter, men för att förstå vad som hänt måste man gå ända in i skrovet.

Rosättravarvet använder i Linjett 39 den allra senaste tekniken med vakuuminjicering av vinylester i kärnmaterialet, Divinycellen. Resultatet är ett lättare och starkare skrov. Denna teknik har man utvecklat ytterligare i bottenbalkarna, där man injicerat heldragna riktade fibrer. I stället för att laminera balkarna mot skrovet är de numera limmade. Två kraftiga balkar, en vid pentryt och en vid mastfoten som avslutas i de kraftiga vantinfästningarna, har nu minskat huvudskottets betydelse och öppnat upp salongen. Efter simulatortester i datorn med omfördelning av vikt, kunde man ta nästa steg och ge Linjett 39 en betydligt större toalett i förpiken.

Linjett byggs av Rosättra Båtvarv, ett modernt varv för både nybyggnation och service, beläget 15 km från Norrtälje.

Fakta Linjett 39:
Längd:                          12,15 m
Bredd:                          3,95 m
Djup:                             2,15 m
Vikt:                               8 700 kg
Bränsle:                        160 liter
Vatten:                          350 liter
Storsegel:                    52,9 m2
Fock 107 %:                 37,6 m2
Spinnaker:                   143 m2
Design:                         Linjett Design

Info:                              www.linjett.se

Bildtext:
Linjett 39 är en ny svenskbyggd segelbåt som får premiär sommaren 2021.