23 december, 2020

De har tagit bort 10 ton plast ur havet

Lukas Juhler och hans syster Mikaela har tillsammans tagit bort 10 ton plast ur havet. De driver företaget CleanSea, som startades hösten 2019 med målet att göra skillnad för havets djurliv och skapa ett rent hav och en ren kustlinje längs Sveriges kust.

Målsättningen är att ta bort skadligt skräp, mestadels plast, ur havet och från kustlinjen längs Sveriges Västkust.

– Vårt mål är att göra skillnad för havets djurliv och skapa en ren framtid för våra hav. Vi gör det genom att ta bort plast och annat skadligt skräp ur havet och från kustlinjen på Västkusten, säger Lukas.

– Vi har nått vårt första mål och en viktig milstolpe för CleanSea-projektet när vi fick bort 10 000 kilo plast ur havet. Havsplast är idag ett stort problem för havets djurliv. Varje år spolas åtta kubikmeter plast upp på Bohusläns kustlinje. Om 30 år beräknas det finnas mer plast än fisk i havet. Redan idag har 90 procent av alla havsfåglar plast i magen, och miljontals havsdjur dör varje år på grund av plasten.

Lukas och Mikaela startade sitt företag efter att de spenderat somrarna på Västkusten, fiskat efter havets delikatesser, dykt för att utforska havet och gått på promenader längs kustlinjen. De har även märkt hur mycket plast det är som spolar upp längs kustlinjen och bestämde sig för att starta CleanSea och få bort denna skadliga plast ur havet.

– Vi gör nu strandstädning längs kustlinjen, samlar plast som flyter vid populära turist-platser, och har även dykt för att få bort det skräp som finns på botten. Vi har nu gjort 124 cleanups och tagit bort 10 056 kg plast och annat skräp ur havet. Vi har gjort dessa cleanups ändå från Strömstad i norr ner till norra Halland. 95% av det skräp vi hittar består av plast, resten består av till exempel metall, glas och olja. Ungefär hälften av den plast vi hittar är engångs-plast såsom plastpåsar, flaskor, paketering och plastbestick. Cirka 40% kommer från fiskeindustrin, till exempel rep, övergivna nät, handskar och fisklådor, säger Lukas.

Projektet fortsätter under 2021 mot ett nytt högre mål.

Följ arbetet här: www.cleansea.co

Instagram: https://www.instagram.com/_cleansea/