20 januari, 2021

Klart för Thailands första elektriska passagerarbåtsflotta

Thailand fick sin första utsläppsfria pendlarflotta innan julen 2020. Det var en efterlängtad elektrifiering av en riktigt smutsig trafik, Bangkok.

Företaget som har valt att satsa helt på eldrift heter Bangkok Metropolitan Authority (BMA). De har sju nya fartyg som transporterar passagerare plus en testbåt som har använts för att testa hur de nya båtarna skulle se ut.

De 47,5 m långa glasfiberbåtarna drevs tidigare med dieselmotorer på 205 hk. Nu har de i stället utrustats med dubbla Torqeedo Cruise 10 kW elektriska utombordare, tolv stycken Power 24-3500 litiumbatterier och fyra snabbladdare.

Vattentaxibåtarna tar 30 passagerare och ger inga utsläpp under drift. Alla som har varit i Thailand eller Asien vet vilka stora utsläpp och buller som varje båt (oftast utan ljuddämpare) orsakar.

Färjorna trafikerar en 5 km lång rutt dagligen på Chao Praya-floden till tunnelbanestationen MRT vid Hua Lampjong.

Förbättring av transport och luftkvalitet är stora utmaningar i Bangkok, som har utnämnts till världens mest trafikerade stad av navigationsföretaget TomTom. Här finns miljontals bilar, tuk-tuks och motorcykeltaxi på gatorna. Transportsektorn bidrar med en fjärdedel av Bangkoks koldioxidutsläpp – högre än det globala genomsnittet – och stadens skolor stängdes tillfälligt förra året på grund av extremt dålig luftkvalitet.