27 januari, 2021

Pengar till ”Ny på havet”

Svenska Kryssarklubben (SXK) har fått pengar från regeringen för att fortsätta projektet ”Ny på havet”. Projektet bjuder in ungdomar som inte har någon relation till båtar, hav och skärgård sedan tidigare, till att få prova på sjölivet på ett av Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens Seglarskolas segelfartyg.

Det blir tredje året i rad som Kryssarklubben kan bjuda in ungdomar till en dags upplevelse på havet med segelfartygen Gratitude, Gratia eller Atlantica i Göteborg. Det är ungdomar från högstadiet i områden såsom Bergsjön, Västra Frölunda, Biskopsgården och Angered som bjuds in via skolorna. Syftet är att ungdomarna ska få uppleva hur roligt båtliv är, att få lära sig om segling, navigation och livet ombord på ett fartyg.

– Vi är jätteglada för pengarna som gör att vi kan fortsätta nå ungdomar som annars inte och vanligtvis kommer i kontakt med sjölivet. Förhoppningsvis kan vi tända en gnista hos några av dem som gör att de fortsätter segla, säger Kryssarklubbens generalsekreterare Fredrik Norén.

Svenska Kryssarklubben har fått 770 000 kr i verksamhetsbidrag. Andra projekt som Kryssarklubben ska använda pengarna till är också riktat mot skolbarn och heter ”Skolundervisning med friluftstid och utan skärmtid” samt “Utbildning till befäl i Kryssarklubbens Seglarskola”.

Det är Svenskt Friluftsliv som fördelar det totala statsbidraget som är på 47,8 Mkr år 2021. 23 friluftsorganisationer, varav Svenska Kryssarklubben är en, delar på skattepengarna. För att få del av pengarna ska projekten bland annat bidra till att utveckla barn och ungdomars intresse för friluftslivet, vilket är syftet med bland annat SXK:s projekt ”Ny på havet”.

Seglarskolan har funnits sedan 1957. Den har kurser för ungdomar, familjer och vuxna som får lära sig segling, sjömanskap och navigation ombord på segelfartygen Gratitude, Gratia och Atlantica.

Källa: Svenska Kryssarklubben.

Bildtext: ”Ny på havet” startade 2019 och 270 ungdomar fått möjlighet att prova på sjölivet ombord på segelfartygen. Tolv seglingar med ett snitt 20 elever på varje har hittills skett inom ramen för projektet ”Ny på havet”.

 

 


Fler omkom till sjöss 2020

27 personer omkom i fritidsbåtolyckor i Sverige 2020. Det kan jämföras med 24 omkomna 2019. Det visar Transportstyrelsens preliminära statistik för 2020.

Statistiken följer i stort sett samma mönster som för tidigare år. Av de omkomna är 26 stycken vuxna, en person är under 20 år. Två av de omkomna är kvinnor, resten är män. Två tredjedelar (18 personer) omkom på insjöar.

I mindre än hälften av de fall där Transportstyrelsen har komplett information har alkohol varit inblandat. I inget av fallen var narkotika en faktor.

6 personer omkom i roddbåtar, 8 st i öppna motorbåtar, 6 st i beboliga båtar och 4 st i kanoter. 2 personer omkom i olyckor kopplade till vattenskotrar. I ett fall saknas uppgifter om båt.

4 personer omkom trots att de bar flytväst, 17 av de omkomna har inte använt flytväst. I 6 av fallen saknas uppgifter.

– Att förebygga olyckor i båtlivet är en av Transportstyrelsens viktigaste uppgifter och är grundläggande för ett säkert och tryggt båtliv. Det kräver ett idogt arbete som Transportstyrelsen bedriver tillsammans med andra myndigheter och organisationer i Sjösäkerhetsrådet. God sjösäkerhet kräver samtidigt en hög grad av eget ansvar. Det är viktigt att exempelvis alltid använda flytväst, avstå alkohol när man är ute och att vattensäkra mobilen så att man kan larma, säger Jonas Bjelfvenstam, Transportstyrelsens generaldirektör.

Ingen omkom i sjöolyckor inom svensk yrkessjöfart.