9 februari, 2021

Världens bästa seglare väljer Kanarieöarna inför OS i Tokyo

Mer än 200 seglare från upp till 35 olika länder har upprättat sin träningsbas i Lanzarote under vintern. Kanarieöarna tillhör de bästa europeiska platserna att genomföra året-runt-träning. Bland seglarna som valt ögruppen som bas inför OS, finner vi även svensken Max Salminen.

Pressmeddelande:

Väderförhållandena och klimatet på Kanarieöarna, tillsammans med den anpassade infrastrukturen för elitträning, gör ögruppen till ett paradis professionella idrottare. Guldmedaljören Max Salminen tillhör en av de över 200 seglare med 35 olika nationaliteter som valt Kanarieöarna för att förbereda sig inför OS i Tokyo 2020.

– Det är något unikt. Aldrig tidigare har vi idrottare samlats i ett så stort antal på samma plats. Ryktet spreds snabbt, och jag är säker på att stora namn inom segling kommer att fortsätta komma hit för att träna i många år framöver, säger Max Salminen, guldmedalj i London 2012 i Star-klassen.

Bilden: Max Salminen tränar tillsammans med världens seglingselit på Lanzarote inför OS i Tokyo.

De goda väderförhållandena i Atlanten som omger Kanarieöarna, och möjligheten att upprätthålla sina träningsrutiner under ett påfrestande år, har lett till att majoriteten av seglarna som kommer tävla i nästa OS, har valt Lanzarote som bas för sin vinterförberedelse.

– Vi känner alla att vi upptäckt paradiset, säger Max Salminen, Olympisk mästare.

Kanske är det för att Kanarieöarna erbjuder rätt förutsättningar för professionella idrottare, som inte finns någon annanstans i Europa. Inte bara långa, soliga dagar och passadvindar, utan även möjligheten att fortsätta sin sportutövning. Ögruppen erbjuder en hög nivå på boende och idrottsanläggningar och arbetar helhjärtat med hälsosäkerhet.

Förhållandena i Hiroshima, där seglingen under nästa OS kommer att hållas, påminner mycket om de som erbjuds kring Lanzarote. Så pass mycket att även det japanska laget har beslutat att ändra sin bas till Kanarieöarna för att förbereda sig för det stora evenemanget.

– Lanzarote påminner mycket om Hiroshima, med mycket vind och stora vågor. Dessutom har vi sol, bra väder varje dag och många aktiviteter som gör att vi kan förbereda oss utanför vattnet också. Därför vi bestämde oss för att komma till Kanarieöarna, säger Eri Hatayama, japansk seglare på Nacra 17.

– Vi har under längre tid arbetat med sportturism på Kanarieöarna, särskilt på vintern, men detta år är exceptionellt. Vi har världseliten från segling här. Flertalet av de seglande olympierna finns på Lanzarote just nu, det är nästan som ett pre-olympiskt evenemang. Det avgörande är de naturliga förhållandena för sportsegling på Lanzarote och Kanarieöarna är det avgörande. Här kan de olika lagen maximera sin träning tack vare de villkor som erbjuds på öarna, säger José Juan Lorenzo, chef för Kanarieöarnas turism.

Många elitidrottare väljer Kanarieöarna för att utföra sin träning. Förutom seglare väljer även surfare, triatleter, simmare, skärmflygare, beachvolleybollsspelare och cyklister från hela världen Kanarieöarna som sin träningsbas.