10 februari, 2021

69 kg kokain misstänks ha smugglats i fritidsbåt

Tre personer från Stockholm åtalas för att ha smugglat stora mängder kokain i en fritidsbåt. Efter ett tips till Tullverket om misstänkt narkotika åkte tulltjänstemännen till en strand utanför Höganäs i Skåne. Där hittades väskor som innehöll över 69 kg kokain.

Tullverket kunde nysta upp härvan med hjälp av information från Kustbevakningen om ett motorhaveri på en fritidsbåt i samband med att narkotikan flöt i land på stranden.

– Genom ett gediget utredningsarbete på Tullverket och god samverkan med andra myndigheter lyckades vi göra det möjligt att åtala tre personer som inte togs på bar gärning i ärendet. Det här är ett ovanligt sätt att smuggla narkotika och kokainbeslaget är ett av de större vi har gjort, säger Erik Friberg, biträdande chef på Tullkriminalenheten i Malmö.

I september förra året fann Tullverket sammanlagt fyra väskor med narkotika på en strand i närheten av Höganäs i Skåne. Värdet på den beslagtagna narkotikan uppskattas till över 62 Mkr i missbrukarledet.

– Genom tips till Tullverket från en uppmärksam privatperson, gott samarbete med andra myndigheter och ett grundligt genomfört utredningsarbete inom myndigheten lyckades vi stoppa den här stora mängden narkotika från att komma ut i samhället, säger Erik Friberg.

Två personer misstänks för synnerligen grov narkotikasmuggling mellan 7 och 9 september 2020. Ytterligare en person misstänks för medhjälp till synnerligen grov narkotikasmuggling gemensamt och i samråd med andra. De åtalade är födda 1984, 1986 och 1998. Samtliga nekar till brott.

Huvudförhandlingen inleds vid Helsingborgs tingsrätt 23 februari.

Källa och foto: Tullverket.