5 mars, 2021

Finländare första nordbo någonsin i Vendée Globe

Ari Huusela blev första finländska och första nordbo någonsin att gå i mål i Vendée Globe. Han kom 25:a i den nionde upplagan av denna ensamsegling jorden runt.

Huusela gick i mål på fredagsmorgon kl. 08.35.46 UTC i lätta vindar och på ett blankt hav för att avsluta sin 25:e plats på detta non stop race runt jorden för ensamseglare. Därmed avslutade han en dröm som har upptagit nästan all hans fritid de senaste 22 åren.

Huusela totala seglade tid blev 116 dagar, 18 timmar, 15 minuter och 46 sekunder. Han seglade över mållinjen 36 dagar efter vinnaren Yannick Bestaven och Charlie Dalin. En skillnad mot vinnaren är att Huusela, som är 58 år, har seglat med mer försiktighet och tagit mer hänsyn till vädret längs rutten.

Den finländska seglaren Ari Huusela är ingenjör för ett flygbolag och senare pilot, men han är också en ivrig havskappseglare sedan 1999 när han först tävlade över Atlanten i en liten Mini650.

Huusela är den första skepparen från Norden som har startat och slutfört Vendée Globe. Han kan även bli den siste att fullfölja den här upplagan av tävlingen, som hade hela 33 startande.

– Jag grät mest igår kväll, jag har tänkt på det här så länge. Jag är så tacksam till mitt team, utan dem skulle jag inte vara här. Jag är även tacksam till Alex Thomson som drev på mig och hjälpte mig att starta projektet, säger Ari Huusela.

– Det svåraste var när båten smällde och slog i grov sjö. Efter två eller tre dagar på det sättet ringde jag min partner och projektledare sa att jag hade nått en punkt där jag hoppades att båten skulle brytas i två delar och att jag skulle räddas av ett lastfartyg.

Tekniskt och mentalt drabbades Ari av sina största bakslag tidigt i loppet, under de första veckorna. Men efter att ha övervunnit problemen själv har hans främsta lägen varit antingen “Happy” eller “Super Happy”.

Huuselas havskappseglingar började i slutet av 1990-talet. Han slutförde MiniTransat 1999 med en finsk båt designad av Kamu Strahlmann. 2003 försökte han starta i MiniTransat, men arrangörerna sa att han inte hade samlat tillräckligt sjömil. I en annan båt deltog han dock i Mini-Transat 2007 och slutade på 37:e plats. Sju år senare seglade han offshore än en gång i Route du Rhum med en Pogo 40 och kom nia.

I april 2018 köpte han en båt designad av Owen Clarke som tidigare kappseglats av Dee Caffari. Han fortsatte också sitt jobb som Airbus-pilot.