8 mars, 2021

Elbåt med noll miljöpåverkan

Nu kommer det eldrivna båtar även från Storbritannien. Företaget Neva Group lanserar en elbåt byggd helt av återvinningsbara material och med framdrift via vattenjet.

Pixii, som den nya båten heter, ingår i en ny serie eldrivna dagtursbåtar. De har utformats för att erbjuda en ren och tyst teknik utan att kompromissa med stil och prestanda. Pixii-serien utan koldioxid är 100% byggd med återvinningsbara material. Inspirationen till namnet kommer från Hippolyte Pixii, en instrumenttillverkare från Paris som byggde den första apparaten för att generera en växelström från en roterande magnet.

Neva-gruppens tre grundare – Daniel Simpson, Paul Luscombe och Charles Hall – vill skapa ett nytt sortiment av hållbara båtar för att lindra ytterligare miljöförstöring till våra världshaven. Pixii SP (Self and Planet) har utformats för att minska båtens skadliga miljöpåverkan och ge maximal glädje på sjön.

Skrovkonstruktionen är gjord i aluminium, vilket gör båten lätt och robust samt 100 procent återvinningsbar. Kraftfulla batterier med bra livslängd ger bra prestanda för båtens storlek och vikt. Framdrivningen sker med modern vattenjet som ger en snabb och nästan tyst körupplevelse utan propellrar och med minimalt djupgående.

För att ladda båtens batterier och driva kylskåp och ljudsystem ombord säger företaget att de ska använda solpaneler.

Pixii-skrovet har designats av Whitehouse Yacht Design. Den första modellen är Pixii SP 750. Den får en uppskattad toppfart på nära 40 knop och en körtid på 8–10 timmar vid 12–14 knop. Några närmare detaljer om batteriernas prestanda eller elmotorns elförbrukning har vi tyvärr inte fått.

Priserna på Pixii SP 750 startar på 150 000 Pund inklusive engelsk moms (20%) för skrovet och med drivpaketet blir slutsumman cirka 260 000 Pund, det vill säga cirka 3,3 Mkr med svensk moms.

Fakta Pixii SP 750

Längd:      7,5 m

Bredd:      2,5 m

Vikt:          2,5–3 ton

Batteri:     150 kW

Räckvidd: 40 minuter på full fart, 8–10 timmar på låg marschfart

Info: www.pixii.co.uk