8 mars, 2021

Anton och Fredrik ligger tvåa på  470-VM

Anton Dahlberg/Fredrik Bergström har fått en flygande start på 470-VM och efter första dagens tre seglingar ligger de på andra plats efter serien 4-1-5. De är endast två poäng efter sina tuffaste konkurrenter i världstoppen, spanjorerna Jordi Xammar/Nicolas Rodriguez, som leder.

– Idag hade vi frånlandsvind med allt från 4 till 8 m/s och många möjligheter runt banan då vinden var väldigt instabil. Vi seglade bra och är nöjda med resultatet. Det var en bra start på regattan, men det är många race kvar och vi kör på för fullt, berättar Fredrik Bergström.

Årets första internationella mästerskap i en OS-klass har alltså dragit i gång med VM i 470 i Vilamoura i Algarve på Portugals sydkust. För 470-seglarna är det nästan 19 månader sedan de senast seglade en riktigt stor regatta, som var världscupen och för-OS i japanska Enoshima i slutet av augusti 2019.

Två svenska besättningar är på plats i Vilamoura – med helt olika förutsättningar. OS-klara Anton Dahlberg och Fredrik Bergström jagar en VM-medalj och OS-formen, medan Olivia Bergström och Lovisa Karlsson är på jakt efter en OS-plats.

Dagen började bra för Olivia och Lovisa som seglade in på en fin fjärdeplats i första racet. Det blev sedan en 18:e och en 15:e plats och de ligger på 13:e plats i totalen.

För Olivia och Lovisa gäller det att visa att de kan vara med och slåss i toppen på stora mästerskap. Sverige har redan en OS-plats i 470 dam. Det som återstår är att Sveriges Olympiska Kommitté ger dem en OS-biljett.

Förbundskapten Magnus Grävare är nöjd med första dagen.

– Det är härligt att vara i gång med ett större mästerskap igen. För dessa seglare så var det 19 månader utan tävling på denna nivå, så otroligt spännande att få se var vi står. Vi hoppas att tävlingen ska ge oss gott självförtroende inför OS. För killarna får det gärna bli en medalj av den ädlare sorten och för tjejerna att de känner att de kan slåss med de tio främsta. Starten idag var ju strålande, säger Magnus Grävare.

Foto: Joao Costa Ferreira.