27 mars, 2021

Emil och Cecilia slutar fyra på OS-kvalet

Emil Järudd och Cecilia Jonsson har gjort ett mycket bra OS-kval i Nacra 17 på Lanzarote. Men när det blev dags att segla om medaljerna fick de aldrig chansen. Vinden dog och medaljracet ställdes in. Därmed slutar de på fjärde plats – endast en poäng från bronsmedaljen.

– Att vi blir fyra gör oss glada och nöjda över de framsteg vi gjort. Men det är också surt att bara ha en poäng upp till bronset, säger Emil och fortsätter:

– Allt som allt är vi glada över att få visa att vi håller en hög nivå. Men nu är vi också revanschsugna inför nästa regatta.

Fredagen började annars mycket bra för Emil och Cissi. Inför de två avslutande racen låg de tolv poäng efter den franska båten som var på bronsplats. Men fransoserna tjuvstartade och svenskarna tog in tio poäng i första racet. Därmed behövde de ”bara” hålla den franska båten bakom sig i medaljracet för att knipa bronset.

Men, som sagt, de fick aldrig chansen.

Ida Svensson/Marcus Dackhammar inledde regattan lite knackigt men har seglat allt bättre och bättre under veckan på Lanzarote. Och de senaste dagarna har de varit bättre än kompisarna Emil och Cissi. Men deras avslutning blev inte vad de tänkt sig. I fredagsmorgonens race föll Ida av båten och slog i huvudet så de tvingades bryta. Därmed tappade de från åttonde till tiondeplats som också blev deras slutgiltiga placering.

Men trots allt så har båda de svenska Nacra-besättningarna gjort en mycket bra regatta. Något som förbundskapten Magnus Grävare är mycket nöjd med.

– Regattan blev en fin avslutning på en fantastisk träningsperiod här på Lanzarote. De första av oss kom redan i november och alla i landslaget har varit här sedan januari. Alla är överens om att man aldrig varit på ett bättre ställe. Knappt någon träningsdag har försvunnit på grund av förhållandena på hela vintern. Så hela teamet har lyfts sig rejält, säger Magnus och fortsätter:

– I Nacra har bägge besättningarna tagit stora kliv och kan nu slåss med de främsta. Vi var lite besvikna idag då vi såg fram mot en fight, ett matchrace om bronset, för Emil och Cissi mot Frankrike. Tyvärr så försvann vinden precis när det skulle dra igång. Men det ser lovande ut för dessa besättningar inför OS i sommar och VM i november.

Om det var glada svenska miner i Nacra-klassen så var det desto dystrar i 49erFX. Julia Gross/Hanna Klinga slutar på 21:a plats och Klara Wester/Rebecca Netzler blir 22:a. Och chansen att det blir en svensk besättning i OS i Tokyo i 49erFX är nu mycket liten.

– Tyvärr räckte vi inte till i FX. Våra seglare var väl förberedda och hade stora förhoppningar men det gnistrade inte riktigt om dem. Det är otroligt tungt och deppigt efter en stor arbetsinsats. Idrotten är brutal ibland, säger Magnus Grävare.

Foto: Magnus Grävare.