25 april, 2021

Favoritseger i SM i e-segling

Svenska e-mästerskapet i segling avgjordes i helgen. Och det var favoriten och segraren från grundomgången, Joakim Romell, GKSS, som seglade hem guldet efter fem tuffa finalrace.

Men det var många som hade bestämt sig för att försöka stoppa Joakim.

– Många ville se att jag inte kom i väg och det lyckades de med. Jag var sist i början. Så nyckeln var att jag inte gav upp – även om jag funderade på det ett tag, berättar Joakim.

Totalt var det 20 spelare i finalen. Tio var kvalificerade via grundomgången och tio kom från världsrankingen. Grundomgången bestod av sex deltävlingar med tre race per deltävling. Totalt deltog cirka 100 spelare.

Precis som förra året så vann Joakim Romell grundomgången. Fast i fjol blev det ”bara” en bronsmedalj i finalen. I år gick det vägen och det blev ett guld.

De tio främsta i finalen är nu kvalificerade för en plats i eSailing World Championships Playoff i höst där världsmästaren vinner 10 000 dollar.

– Jag är rankad på 20:e plats i världen och jag seglar ganska ofta mot de allra bästa. Det är riktigt tufft och jag tror inte jag kommer att kunna utmana dem i år. Jag lägger kanske tre timmar per dag på e-segling. De som är bäst är proffs och lägger fyra gånger så mycket tid. Det har jag ingen möjlighet att göra, säger Joakim Romell.

Tävlingen genomfördes i Virtual Regatta, världens främsta e-seglingsplattform och tre olika båttyper användes – J/70, Fareast 28R och Offshore Racer.

De fem racen seglades på olika arenor i Aukland, Palma, Rio de Janeiro, Dubai och Bermuda. Det var kryss/länsbana i alla race. Men det sista racet var lite längre och med kryssgate som på Allsvenskan.

 

Resultatlistan:

 1. Romell – Joakim Romell
 2. Viking – Viktor Planting-Bergloo
 3. Herminator@voi – Mathias Hermansson
 4. Sneseglarn – Andreas Birath
 5. Dirksson – Dirk Scherer
 6. Domarjohan – Johan Sjöstrand
 7. SWE71 – Richard Malm
 8. Jepsom – Jesper Qvarnström
 9. Aringastrangolatore – Pontus Meijer
 10. Harding – Christian Harding

………………………………………………………………..

 1. Jenss – Jens Sevedag
 2. Swedsailor SWE01 – Mattias Allroth
 3. 279 – Christer El-Faith
 4. Piccoloorso – Björn Hansen
 5. Seabear – Björn Andersson
 6. Schebb – Johan Sjöberg
 7. Wild Cygn – Fredrik Cygnaeus
 8. Öring – Iohn Ryott
 9. Sputte 65 – Patrik Salén
 10. Alocomor – Peter Olsson