6 maj, 2021

Inbyggda solceller i morgondagens båt

Är det här ett exempel på framtidens miljövänliga båtar eller är det bara en galen idé? Sunreef Yachts Eco är täckt av effektiva solpaneler som endast väger knappt 1,8 kg/m².

Båten är Sunreef Yachts Eco och har tillverkarens särskild ”Solar Power System”. Den har fått utmärkelsen 2020 Union Internationale Motonautique (UIM) Environmental Award av den internationella motorbåtsunionen, som är en av arrangörerna till miljöbåtsveckan i Monaco som hålls senare i år.

Sunreef Yachts system med solceller bygger på ultratunna och mycket lätta paneler. De är även extra stöttåliga och högeffektiva, enligt tillverkaren.

Systemet med solpanelerna integreras i båten under byggnationen. Panelerna är helt plana förutom de som sitter på masten och andra rundade ytor. Det gäller även skrovsidorna och Biminitopparna.

Panelerna väger under 1,8 kg/m² och är därmed det lättaste systemet på marknaden, enligt Sunreef.

Varvet håller på att bygga en 80 Sunreef Power utrustad med de här panelerna för tillfället. Båten kommer att ha närmare 200m² paneler (cirka 360 kg), vilket ska ge båten 40 kW i toppeffekt per timme. Systemet ska kunna ge lika mycket el som två dieselgeneratorer, som skulle väga 800 kg.