7 maj, 2021

Rekordmånga anmälda till Nordiska kusträddardagen 8 maj

Lördag 8 maj arrangeras för femte året i rad den Nordiska kusträddardagen som en gemensam aktion mot den marina nedskräpningen. I år är intresset rekordstort – över 50 000 svenskar har anmält sig.

– Det mesta skräpet i havet kommer från land. Vi är såklart jätteglada att fler än någonsin vill vara med och hindra skräp från att hamna i hav och vattendrag, både genom att plocka upp det och genom att skicka budskapet att inte skräpa ner, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

– Vi vet att nedskräpning i hav och vattendrag engagerar många. Hav, sjöar, bäckar och åar är de miljöer där svenskarna tycker det är viktigast att nedskräpningen minskar, säger Johanna Ragnartz.

Fem-i-topp kommuner med störst andel anmälda till Nordiska Kusträddardagen:

Öckerö

Nordmaling

Karlshamn

Strömstad

Sotenäs

Nedskräpningen av våra hav är ett av vår tids värsta miljöproblem, och det krävs en rad åtgärder för att komma åt problemet. Färska mätningar visar att 79 procent av skräpet på stränderna i Norden bestod av plast år 2020. EU:s engångsplastdirektiv är en viktig pusselbit men det är också viktigt att vi fortsätter att uppmärksamma problemet och att vi alla gör det vi kan för att minska nedskräpningen. För femte året i rad arrangeras därför den Nordiska kusträddardagen som en gemensam aktion mot den marina nedskräpningen. I år infaller dagen den 8 maj. Målet är att sprida budskapet att vi måste sluta skräpa ner och samtidigt mobilisera frivilliga som hindrar skräp från att hamna i hav, sjöar och vattendrag – en påse i taget.

Info: https://kustraddarna.hsr.se

Bild: Håll Sverige Rent.