20 maj, 2021

Kinda kanal 150-årsjubilerar med nya smakupplevelser

Närproducerad glass, öl och marmelad. Det är några av de nya produkterna som kommit fram då Kinda kanal bjuder in till 150-års-jubileum i samarbete med lokala matproducenter. Dessa produkter, samt matsafari och specialframtagna menyer kommer besökarna kunna avnjuta på flera platser längs kanalen under sommaren.

Som en del i Kinda kanals 150-årsfirande har flera matproducenter tagit fram speciella produkter för att uppmärksamma jubileet. HargOdlarna har tagit fram en marmelad vid namn Skepp Ohoy på plommon, valnötter och portvin och Stafsäter Gårdsglass har komponerat en glass med smak av skogsbär.

– Vi har gjort en specialsmak för firandet som är ”Skogsbär”. Vi försöker med den fånga upp de smaker som finns längs med kanalen och som vi kopplar till skogens bär, säger Maria Ekman på Stafsäter Gårdsglass

Centralbryggeriet firar jubileet med en slusslager på östgötsk malt som finns hos flera av restaurangerna runt kanalen.

– Vi hade under en tid skruvat på ett recept innehållande enbart lokalodlad malt och när vi fick frågan om att göra ett jubileumsöl för Kinda kanals 150-årsfirande kändes denna produkt given. Målet med Folkes SlussLager var att få fram en krispig, frisk och lättdrucken pilsner som både passar som sällskapsdryck och måltidsdryck, vilket jag verkligen tycker vi lyckades med. Första batchen som lanserades 6:e april är redan slut och nu ligger både batch 2 och 3 på jäsning, berättar Viktor Hansen, grundare Centralbryggeriet i Linköping.

Det uppskattade konceptet Matsafari i Kindabygden, där besökare får avnjuta en och samma måltid på tre olika platser, är tillbaka. I år finns ytterligare en variant av matsafari i ett samarbete mellan flera av aktörerna längs kanalen. Förrätt hos Rimforsa Strand, varmrätt på Vårdnäs Stiftsgård och en avslutande glass till dessert hos Stafsäter Gårdsglass är ett fint exempel på samarbete över kommungränsen.

Flera av restaurangerna och caféerna längs kanalen har tagit fram specialmenyer med tema Kinda kanal 150 år. Även olika helhetsupplevelser med mat och boende finns för den som vill kunna njuta under flera dagar.

– Det är ett år då stora evenemang inte är genomförbara, men trots detta finns det mycket som händer hos aktörerna längs Kinda kanal. Jag vill särskilt lyfta fram de goda möjligheterna till naturupplevelser, med allt ifrån vandring i naturreservat, paddling i kanalens sjösystem, slussning med fritidsbåt eller att åka på kryssning, säger Karin Nybrolin, vd på AB Kinda kanal.

Kinda kanals 150-årsjubileum pågår hela året med fokus under sommarsäsongen. Förutom de redan befintliga upplevelserna fylls det på med extra erbjudanden och aktiviteter. Just nu pågår, fram till 23 maj, bland annat ett specialsläpp tillsammans med Hittaut Linköping mellan Nykvarns sluss och Tannefors slussar och i Gamla Linköping pågår en utställning som lyfter Kinda kanals 150-åriga historia. Utställningar, musik, nya skyltar som berättar om platsen och en och annan överraskning är att vänta under året.

Info: www.kindakanal.se

Rimforsa strand är en av platserna som ingår i ett matsafari för att uppmärksamma jubiléet.