20 maj, 2021

Olivia Bergström och Lovisa Karlsson klara för OS

Olivia Bergström och Lovisa Karlsson fick på onsdagen 19 maj en OS-biljett av Sveriges Olympiska Kommitté (SOK). Under våren har de två imponerat på SOK och åttondeplatsen på 470-EM gav dem till slut det efterlängtade beskedet.

– Vi hoppades ju på det här. Men vi var långt ifrån säkra, även om vi visste att våra chanser var goda. Jag tror att det var insatsen på EM i början av maj som gjorde att vi fick en OS-biljett. SOK har sett vår utveckling under våren och på EM fick vi visa att vi kunde hålla en hög nivå under ett helt mästerskap, säger Lovisa och får medhåll från Olivia:

– Vi har hela tiden trott på en OS-plats. Men de senaste veckorna har jag varit jättenervös. Jag har fått se till att hålla mig sysselsatt för att hålla tankarna borta, säger Olivia och tillägger:

– Vi har tjänat på att OS sköts upp ett år. Vi har seglat ihop i fyra år och ett år extra tillsammans betyder mycket.

Nu väntar alltså ett OS, troligen i ett mycket varmt Enoshima, cirka fem mil sydväst om centrala Tokyo för de två OS-debutanterna.

Foto: Arveforce (porträttbild). Joao Costa Ferriera (actionbilder från EM i början av maj 2021).

– Vi vet att det kommer att bli varmt, men det är jobbigast när vi fixar med båten. När vi väl tävlar är vi så inne i det jobbet. Och på havet fläktar det ju, så det är helt ok, säger Olivia och fortsätter:

– Vi har tävlat i Enoshima två gånger tidigare och fått alla sorters vindar, från lätt till hård. Och frånlandsvind och stora vågor. Vi har verkligen haft allt och det gillar vi. Vi är inga specialister utan ganska jämna i alla vindar.

På ett VM eller ett EM är det nästan alltid stora startfält med flera seglare från samma nation. Så är det inte på ett OS. Där tillåts max en båt per nation i varje klass.

– Det är färre båtar, men alla de bästa är ju där och alla är formtoppade. Så vi tror inte det blir lättare på OS än på ett VM, säger Lovisa.

Nu står det klart att Sverige skickar totalt nio seglar till de olympiska sommarspelen i Tokyo. Fem herrar och fyra damer. Sex av dem seglar till vardags för KSSS, de andra tre för GKSS.

Förutom Olivia Bergström/Lovisa Karlsson i 470 består truppen av Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, 470, Max Salminen, Finnjolle, Josefin Olsson, Laser Radial, Jesper Stålheim, Laser samt Emil Järudd/Cecilia Jonsson, Nacra 17.

– Fantastiskt roligt och en välförtjänt uttagning av Olivia och Lovisa. De har kämpat hårt för att komma hit och de är bättre än någonsin. De kan överraska i Enoshima, säger förbundskapten Magnus Grävare och fortsätter:

– Vi kommer att ha ett riktigt starkt lag på OS. Det är roligt att se hur väl vi har lyckats ta vara på detta extra år av förberedelser. Vi är mycket starkare i år än förra året vid den här tiden. Nu blir det sex klasser på OS med svenska deltagare vilket är en mer än förra gången. Och jag tror vi har fler medaljchanser nu.

– Samtidigt kan jag inte annat än att skänka en tanke åt alla de som inte kvalade in. Jag tänker exempelvis på våra starka FX-seglare eller vårt andra 470-herr team. Det är bittert för de som satsat, men inte får åka. Samtidigt är de alla en del av teamet som tagit oss dit vi nu är. Vi måste tacka dem också för deras insats och vi vet att de stöttar oss i sommar, säger Magnus.