30 juli, 2021

Josefin Olsson jagar OS-medalj

Josefin Olsson har bara en segling kvar i OS 2020. Från sin tredjeplats har hon guldet inom räckhåll men hon jagas också bakifrån. I söndagens final, med de tio bästa i Laser Radial och dubbla poäng på spel, kommer allt att avgöras.

– Jag tycker att kryssarna fungerade bra idag. Det var riktigt svårt men jag kände att jag hittade trycken bra. Länsarna däremot tyckte jag var svåra och jag kom fel i trycket på två av dom. Sen fick jag ett straff på den ena, vilket gjorde mig passiv, berättar Josefin.

Fredagen blev en tuff dag i lättvinden för Josefin. Hon var 22:a i första racet och tia i det andra. Trots det ligger hon kvar på tredje plats med åtta poäng upp till silverplatsen och 15 poäng upp till danskan Anne-Marie Rindom som leder.

– Det är kul att vara med i fighten och det kommer bli ett tight race. Jag har allt att vinna så jag ser fram emot det, säger Josefin.

Anton och Fredrik fortsätter att leta efter toppformen i 470. Mycket går bra, men inte allt, för de regerande världsmästarna. På fredagen seglade de in på sjätte och elfte plats och de har halkat ner till femte plats i totalen. Men det är jämnt i klassen och svenskarna har bara fyra poäng upp till en pallplats.

– Tyvärr stämmer inte allt för oss runt hela banan. Några saker gör vi bra, men några små missar sätter oss i svåra situationer. Det höll på att bli en riktigt bra första segling idag, där det såg ut som det kunde bli en andra placering. Men till vår förvåning fick vi en gulflagg av domaren. Det blev två snurr och vi tappade fyra båtar, berättar Fredrik och fortsätter:

– I race två var vi med helt okej. Men sista länsen kastade om det lite och vi gick tyvärr förlorande ur den striden.

– Det var lättare vindar idag och minst lika klurigt på banan. Det var väldigt svårt att hitta mönster och regelbundna skift i vinden. Otroligt svårt strategiskt för alla.

För 470-seglarna väntar nu en vilodag, sedan återstår fyra race och medaljracet innan OS är över för deras del. Och för Anton och Fredrik blir det nu tid att fundera.

– Vi tycker det är tufft ute på banan. Vi pratar mycket i båten för att försöka vara smarta och snabba. Vi vill mycket och vet att vi kan. Vi önskar lite mer stolpe in ibland. Vilodag imorgon där vi kommer ta vara på tiden och komma tillbaka starka inför söndagens seglingar, säger Fredrik.

Olivia Bergström/Lovisa Karlsson hade sin bästa dag hittills på OS när de var sjua och nia i dagens race. De två debutanterna är på 13:e plats i 470 dam och har endast sju poäng upp till tionde platsen som ger dem en plats i medaljracet. Men det återstår fyra seglingar innan det är dags för final i klassen.

För Jesper Stålheim är OS över för denna gång. Jesper kom på 29:e och 13:e plats i fredagens två race i Laser och han slutar därmed på 14:e plats i totalen. Jesper var 15 poäng från den tionde plats som hade gett honom en plats i söndagens medaljrace.

Nacra 17 med Emil Järrud/Cecilia Jonsson (14:e plats i totalen) och Finnjolle med Max Salminen (tia i totalen) hade vilodag på fredagen.

Foto: Sailing Energy.