31 juli, 2021

Max Salminens bästa dag på OS

Max Salminen hade på lördagen sin bästa dag hittills i OS-seglingarna med en fjärde- och en andraplats. Max ligger nu sjua med tre race kvar – och har en medalj inom räckhåll.– Äntligen så slog mina strategier in. Det var precis en sådan dag som jag behövde. Drömmen lever vidare. Det är bara att gå fullt i morgon. Det behövs en riktigt bra dag igen, säger Max.
Ska Max lyckas vinna en medalj behöver han nog göra liknande resultat, som på lördagen, i de tre race som återstår i Finnjolle-klassen.
Lördagens första race började tufft. Max startade nere i lä och på vad han trodde var ett lyft, det vill säga ett utmärkt läge att köra vidare ut mot vänsterkanten. Men vinden vred än mer åt höger och Max var plötsligt sist. Han låg kvar på sista platsen hela första varvet. Men han stod på sig och satsade allt på vänsterkanten även på andra kryssen och seglade om nästan hela fältet och var fyra i mål. Sedan var han stabilt i toppen under hela andra racet.
Förutom Max var det endast Emil Järudd/Cecilia Jonsson, av svenskarna, som hade en tävlingsdag på lördagen. Tre race blev det för deras del i Nacra 17 och i dagens sista race seglade de in på en mycket fin tredjeplats. Det är deras bästa resultat hittills i OS. För dem väntar ytterligare tre race innan det är dags för medaljrace. Emil och Cecilia ligger på 14:e plats i totalen och behöver ta in 31 poäng för att få vara med i det avslutande medaljracet.
– Nu är vi tre dagar in på vårt första OS. Det har varit tufft för vår del. Vi saknade lite fart de första två dagarna och hittade inte riktigt rätt på banan under de första två racen tredje dagen. Men i dagens sista race hittade vi äntligen rätt och fick in en tredjeplats. Det hoppas vi göra mer av imorgon, berättar Emil och fortsätter:
– Alla är snäppet vassare på OS än de brukar vara rent fartmässigt och alla pushar lite extra. Så det gäller att vara på hugget.
För övriga svenska besättningar var det vilodag på lördagen. För Josefin Olsson i Laser Radial är det medaljrace som väntar på söndagen. Josefin är på tredjeplats och har sin första olympiska medalj i sikte.
I 470 återstår totalt fem race. Anton Dahlberg/Fredrik Bergström ligger på femte plats och även de är på jakt efter en OS-medalj. I 470 dam ligger Olivia Bergström/Lovisa Karlsson på 13:e plats och de siktar närmast på att vara topp-tio inför medaljracet så att de får vara med även i den sista seglingen.
Jesper Stålheim har seglat klart. Han slutade på en 14:e plats i Laser.
Foto: Sailing Energy