1 augusti, 2021

OS-silver i Laser Radial till Josefin Olsson

Josefin Olsson höll nerverna i styr och visade att hon är bäst när det gäller som allra mest. På söndagen vann hon medaljracet i OS i Laser Radial och seglade därmed hem en olympisk silvermedalj till sig själv och till Sverige.

– För mig är det en dröm som går i uppfyllelse. Jag har ännu inte fattat vad som hänt. Det kommer att ta några dagar att smälta. Jag visste för några dagar sedan att jag verkligen hade chansen, men det var inte förrän jag gick över mållinjen som jag kunde slappna av, berättar Josefin.

– Det här betyder jättemycket för mig. Det är många års satsning med många personer bakom som har hjälpt mig på vägen. Jag är så glad att alla pusselbitar äntligen föll på plats. Drömmen om en OS-medalj har funnits länge. Men det var efter OS i London, när vi tog två medaljer, som den drömmen blev mer äkta.

Förutsättningarna inför medaljracet var tuffa. Josefin var trea och många jagade bakifrån, så hon hade mycket att hålla koll på, samtidigt som hon gärna ville utmana danska Anne-Marie Rindom och Marit Bouwmeester om ädlare medaljer.

Danskan Rindom höll undan och vann guldet – endast tre poäng före Josefin. Bouwmeester passerades av Josefin och fick nöja sig med bronset. Tillsammans med ett silver från London 2012 och guld i Rio 2016 har nederländskan nu OS-medaljer av alla tre valörer.

För Josefin var det här hennes tredje OS. I London kom hon på 18:e plats, i Rio blev hon sexa och nu ett silver. Eventuellt fortsätter 31-åriga Josefin sin satsning några år till och siktar mot en ny medalj i Paris 2024.

Anton Dahlberg/Fredrik Bergström hade också en mycket lyckad dag på de olympiska vattnen även om de hamnade i skuggan av Josefins medalj. Anton och Fredrik spikade dagens första race och blev femma i det andra. De är nu tillbaka på en pallplats.

– Idag hade vi 8–10 knops vind, solsken och skvalpig sjö. Med andra ord läckra förhållanden på Sagamibukten, säger Anton.

För dem återstår två race innan det är dags för medaljracet och guldet är en bit avlägset – även om chansen fortfarande finns. Australierna, Mathew Belcher/Will Ryan har gjort ett fantastiskt OS och har en god chans att segla hem guldet. De leder med 19 poäng före spanjorerna Jordi Xammar/Nicolas Rodriguez som i sin tur har svenskarna fyra poäng bakom sig. Dessa tre besättningar har dominerat 470-klassen de senaste åren. Men bakom jagar flera andra som kommer att utmana om de olympiska medaljerna.

– Planen för imorgon är enkel. Vi ska fortsätta att surfa på dagens våg. Vi vill skapa oss bästa möjliga förutsättningar inför finalracet på onsdag. Det är tajt där ute så misstag är dyra. Men vi vet vad vi kan och går ut för att leverera, berättar Anton och fortsätter:

– Viktigast är att det är så fantastiskt skoj att se ”Silver-Josefin” leverera bländande segling. Det ger oss energi ut i tårna.

Max Salminen hade en tuff söndag och blev elva och tolva i de två racen. Han ligger på nionde plats och när endast medaljracet nu återstår i Finnjolle-klassen så har han ingen chans att nå en pallplats. Givetvis är det en besvikelse för Max.

För Emil Järudd/Cecilia Jonsson är OS över för denna gång. De slutar på 14:e plats i Nacra 17 och missar därmed medaljracet.

Foto: Sailing Energy.