3 augusti, 2021

J/Boats satsar på eldrift i segelbåtar

Den nya dagseglaren J/9 från J/Boats har en hel del nyheter. Bland annat är den helt avsedd för eldrift (när den inte seglar…). I motorbrunnen på denna 28-fotare sitter en Torqeedo elektrisk podd.

J/Boats är välkända för sina fina och välseglande båtar som är storsäljare sedan många år. Därför får det betydelse när denna amerikanska tillverkare väljer eldrift på en ny modell – och fler båtar är på väg att designas för eldrift.

J/9 har en Torqeedo Cruise 4.0 pod drive med en tvåbladig propeller. Batteribanken består av ett Power 48–5000 litiumjonbatteri med en 650 W laddare som kan kopplas in i hamnen. Motorinstallationen omfattar även en kontrollpanel med effekt, förbrukning och räckvidd.

Vi lugna förhållanden är båtens räckvidd vid eldrift knappt 20 M i 5 knop och 10 M vid 6 knop.

Totalt har J/Boats sålt över 15 000 segelbåtar på 22–65 fot. Designen är allt från entypsbåtar till kvalificerade kappseglingsbåtar. Tillverkaren har också stått för den del innovationer genom åren, bland annat en lätthanterlig asymmetrisk spinnaker och skjutbara peken. Företaget är baserat på Newport, Rhode Island, USA.