26 augusti, 2021

Candela sjösätter eldriven 8,5 m daycruiser med 50 sjömils räckvidd

Stockholmsföretaget Candela sjösätter en helt ny modell i höst. Nya C-8 benämns av företaget som ”Iphone moment for electric boats” och blir en 8,5 m lång daycruiser med mer plats än i den första modellen, Candela C-7.

Enligt den första pressreleasen får C-8 den längsta räckvidden som någon elbåt har i dagsläget med batterier som räcker till över 50 sjömils körning.

Det är med den här modellen som Candela hoppas kunna nå riktigt stora volymer i försäljningen av sina elbåtar. Candela C-7 ligger redan i topp försäljningsmässigt, men företaget siktar ännu högre.

– Med C-7 bevisade vi att vår bärplansteknologi inte bara ger lång räckvidd utan även ger en bra upplevelse på sjön med sina mjuka egenskaper i vågorna. Men C-7 var mer som en handbyggd sportbil som aldrig var avsedd för stora volymer, säger Candelas grundare och vd, Gustav Hasselskog.

– Med nya C-8 lyfter vi tekniken till en ny nivå. Samtidigt fokuserar vi på att bygga en båt med all den komfort som kunderna förväntar sig och detta i en båt som är konstruerad för massproduktion.

Med sina 8,5 m totallängd är C-8 en eldriven premium cruiser. Den har en stor förarplats och plats för åtta personer, solbädd och en rymlig förkabin med dubbelsäng för två vuxna och en barnkoj för två samt en toalett.

Priset är satt till 290 000 Euros plus moms (cirka 3,7 Mkr). Det är ett pris som bör kunna utmana många andra båtar i storleken 28–29 fot. En av finesserna med en elbåt är dock att de är mycket billiga att äga tack vare låga driftskostnader. Enligt Candela är ”bränsleförbrukningen” 95 procent lägre än för båtar med konventionell förbränningsmotor.

Den nya modellen är utrustad med Candelas egenutvecklade elmotor, Candela C-POD, som varken behöver underhåll eller service. Den är avsedd att klara 3 000 timmars drift utan regelbunden service.

C-8 ska kunna cruisa i över 50 M på batteridrift i en fart kring 22 knop. I den farten drar C-8 16 kW/21 hk. En motsvarande bensindriven båt utrustas ofta med en 300 hk utombordsmotor.

Fakta Candela C-8

Längd:                  8,5 m

Bredd:                  2,5 m

Marschfart:           22–24 knop

Toppfart:              30 knop

Batteri:                 44 kWh litiumjon

Räckvidd:             50+ M

Motor:                  Candela C-POD, 55 kW

Vikt:                      815 kg

Djup:                    0,5 m (med bärplanen indragna)

Laddtid:                två timmar med trefasladdning

Info:                      www.candela.com