2 september, 2021

Sjöhistoriska visar stor unik båtsamling på Rindö

Sjöhistoriska museet har en omfattande samling originalbåtar med allt från Gustav III:s lyxslupar till fritidsbåtar som Albin 25 och däremellan en lång rad såväl unika som folkkära båtar. Samlingen förvaras och visas på Rindö. Den 11–12 september slår Båtmagasinet upp portarna för allmänheten. Dessutom håller fästningen Oscar-Fredriksborgs kraftstation öppet och visar sina stora dieselmotorer.

Intresset för fritidsbåtar har varit stort lika länge som det funnits fritid. Sjöhistoriska museets originalbåtar, ritningar och fotografier ger spännande perspektiv på både samhälls- och teknikutvecklingen. Samlingen sträcker sig tidsmässigt från Gustav III:s förgyllda 1700-talsslupar till 1970-talets folkliga plastbåtar. Men då kungen med sällskap på sin tid var ensamma om att njuta båtliv är det idag många som delar den upplevelsen.

– Vi har som målsättning att samla båtar med bred folklig förankring som Folkbåt, Petterssonbåtar, campingbåtar och kanoter. Bland de modernare båtarna finns till exempel IF, Albin 25 och Vega. Men här finns också en del arbetsbåtar som Räddningsbåten Hjälparen som väcker känslan av det hårda sjömanslivet för hundra år sedan då förlisningar längs kusten var en realitet, säger Eva Berglund-Thörnblom, intendent på Sjöhistoriska museet.

Öppet i Båtmagasinet på Rindö

Den 11-12 september kl. 10-17, fri entré. Läs mer på www.sjohistoriska.se

Samma helg även öppet på fästningen Oscar Fredriksborg. Läs mer på www.ksof.se

Båtmagasinet ligger på östra Rindö, adressen är Militärvägen 43.

Med bil är det väg 274 som passerar och man kan välja att komma via Vaxholm/Rindöfärjan eller via Värmdö/Oxdjupsfärjan.