14 september, 2021

KSSS tvingas bryta Nord Stream Race

Endast 20 sekunder innan starten av den tredje etappen av Nord Stream Race körde Aarhus Sejlklub in i båten från KSSS. Och nu är både den svenska och den danska båten borta från resten av årets tävling.

– Det var danskarna som gjorde ett misstag. Det var deras fel till hundra procent. Det är ganska stora materiella skador, men det viktigaste är att ingen skadade sig, säger Christian Harding, skeppare på den svenska båten.

De fem båtarna i Nord Stream Race skulle precis starta den tredje etappen från Baggensfjärden i Saltsjöbaden till Helsingfors. Det blåste runt sex–sju m/sek och båtarna letade bra startpositioner när danskarna körde in i den svenska båten snett bakifrån. KSSS-båten fick ett hål i skrovet i aktern cirka en meter ovanför vattenlinjen, medan danskarna bland annat skadade sitt bogspröt som gick in i den svenska båten.

– Jag bedömer det som att båda båtarna kommer att vara borta från segling i en månad. För oss är det givetvis tråkigt och lite snöpligt när sådant här händer. Men jag tycker att alla i besättningen tar det med fattning. Vi är rätt lugna. Danskarna är lite mer knäckta, tror jag, säger Christian Harding.

Den danska besättningen hade ett bra utgångsläge för att ta en topplacering i årets tävling. Därför var besvikelsen stor i den danska besättningen. Men den danske skepparen, Peter Warrer, tog på sig allt ansvar.

– Vi försökte hitta den bästa positionen inför starten och jag tänkte ducka bakom den svenska båten. Jag räknade med att det skulle gå, men uppenbart så missbedömde jag utrymme och vi kraschade in i aktern på svenskarna, säger Warrer.

Det är alltså ettan och tvåa, efter halva racet, som nu tvingas dra sig ur Nord Stream Race 2021. För båtarna från Esbo Segelförening, S:t Petersburg Yacht Club och Verein Seglerhaus am Wannsee går tävlingen vidare. De siktar nu mot etappmålet i Helsingfors dit båtarna beräknas nå på onsdag.

– Hela besättningen är besviken att vi inte får fortsätta kappsegla i årets Nord Stream Race – speciellt efter att vi vann den senaste etappen. Men viktigast är att alla mår bra och vi är fortfarande goda vänner med danskarna. Och vi kommer att se till att vi är med på avslutningsmiddagen i Helsingfors om knappt en vecka, säger Christian Harding.

Ställning efter 2 av 4 etapper:

Aarhus Sejlklub                                                  4 poäng

Kungliga Svenska Segelsällskapet                      5

Esbo Segelförening                                            5

St. Petersburg Yacht Club                                  8

Verein Seglerhaus am Wannsee                        8

Tävlingsschemat inklusive stoppen:

Start Kiel: 6 september

Ankomst Köpenhamn: 7 september

Start Köpenhamn: 9 september

Ankomst Stockholm: 11 september

Start Stockholm: 13 september

Ankomst Helsingfors: 15 september

Start Helsingfors: 16 september

Ankomst S:t Petersburg: 17 september

Foto: Nord Stream Race/Marina Semenova.