14 september, 2021

Yamaha visar båt med eldrift

Yamaha Motor och Electric Drives presenterar en eldriven båt på den stora båtmässan i Genua. HARMO är en helt ny integrerad elektrisk framdrivning och styrsystem.

Pressmeddelande:

HARMO är ett komplett smart teknikpaket bestående av en elektriskt driven framdrivningsenhet, en fjärrbox och en styrspak för en mer intuitiv användning. Elmotorerna ger en ny dimension till ditt nöje på vattnet genom att vara tysta nog för att du ska kunna uppleva naturens ljud helt och hållet ostört.

Motorn sitter i ytterringen för effektivare elektrisk framdrivning jämfört med en navpropeller i samma storlek. Den är monterad runt propellerns ytterkant och möjliggör därigenom större dragkraft vid lägre hastigheter jämfört med sina traditionella motsvarigheter.

Jämfört med Electric Drive-standardmotorer kan HARMO därför användas för att driva större båtar (den har i dagsläget testats på ända upp till 21 fot långa båtar) med lägre strömförbrukning, detta i kombination med större fördelar i form av mindre vibrationer och buller när den rör sig närapå ljudlöst genom vattnet och ger en mycket bekvämare upplevelse.

Styrningen möjliggör smidiga manövrar och skarpa, responsiva svängar som på en femöring, detta tack vare en stor styrvinkel. Joysticksreglaget – baserat på HelmMaster EX-systemet som traditionellt bara finns på Yamaha Premium och High Power-utombordarsortimentet – ger dig fullständigt intuitiv kontroll över båten utan ansträngning, vilket gör att du kan njuta av ditt äventyr utan att behöva oroa dig för att manövrera din farkost.

HARMO är monterad på ett sätt som är mycket likt traditionella utombordare, nämligen via ett akterspegelfäste. Enheten har dessutom en tiltningsfunktion för att lyfta upp den helt ur vattnet när den inte används, eller om den behöver placeras på stranden. Dessutom testas motorn enligt samma stränga testprocedur som alla andra bensindrivna utombordare från Yamaha, vilket garanterar varumärket Yamahas kännetecknande kvalitet.

Respiro har byggts av den italienska båtbyggaren Venmar och är det första fartyg som lanseras med HARMO. Venmar grundades i Venedig år 1969 och har specialiserat sig på design och produktion av såväl taxibåtar som unika privata fartyg. Traditionen inom varumärket Venmar är tydlig i varje enskild båt, från taxibåtar till 12 meter långa privata båtar. Än idag tillverkas dessa båtar för hand med hjälp av traditionell teknik och omsorg om detaljer, vilket gör dem till en perfekt partner för HARMO. Respiro tillverkas i sig också av kolfiber och mahogny, vilket skapar ett monolitiskt skrov som är otroligt styvt och lätt, med endast 700 kg bruttovikt.

HARMO och Respiro, vilket på svenska betyder andetag, skapar en perfekt enhet, där HARMO förkroppsligar sin namne – harmoni. Detta band representerar inte bara att den är ett med naturen och miljön rent tekniskt, utan ger också ägaren möjlighet att njuta av en unik fridfullhet på sjön. Det handlar inte om destinationen, det hisnande tempo vi lever i varje dag av våra liv, eller det rent praktiska med att ta sig från A till B – det handlar om resans skönhet.