20 september, 2021

Finland vann Nord Stream Race 2021

Esbo Segelförening vann den sista etappen av årets Nord Stream Race – från Helsingfors till S:t Petersburg. Därmed tar klubben också hem totalsegern i årets tävling och kan för första gången titulera sig ”Östersjöns bästa kappseglingsklubb”.

KSSS slutar på tredje plats av de fem klubbarna, trots att svenskarna inte var med och tävlade mer än halva regattan. Men Esbo Segelförening, med sin unga besättning där åtta av de elva seglarna är under 30 år, är värda vinnare efter seger i både den första och sista etappen.

Årets tävling har bjudit på allt från mycket lätta vindar, som under den första etappen från Kiel till Köpenhamn som fick avbrytas och startas om. Till slut behövde de fem båtarna över 20 timmar för den 130 nautiska mil långa etappen. Och den sista utmanande etappen, från Helsingfors till S:t Petersburg, där seglarna mötte mycket tuffa vindar och grov sjö.

– Det är fantastiskt att vi lyckas vinna Nord Stream Race. Det är en tuff regatta där bara de bästa kan vinna. För oss är det en lagseger. I vårt unga lag kunde vi lära av varandra – det var därför vi lyckades vinna, säger Oskari Alho, navigatör på den finska båten.

Nord Stream Race 2021 blev också året där fem båtar startade, men bara tre avslutade tävlingen. Aarhus Sejlklub och KSSS tvingades bryta sedan de två krockat med varandra sekunder innan starten av etapp tre på Baggensfjärden utanför Saltsjöbaden.

– Årets race avslutades inte riktigt som vi hade velat, vare sig för svenska eller danska teamet. Den olyckliga händelsen i starten i Stockholm satte tyvärr stopp för vårt fortsatta deltagande, men öppande även upp för vad som är viktigt. För vår del så skiftade fokus till att ta hand om de som vanligtvis är våra motståndare på vattnet till att de blev våra medmänniskor och medtävlare, säger den svenske skepparen, Christian Harding.

– Det svenska och danska teamet åt pizza tillsammans och pratade igenom händelsen, vilket var väldigt skönt för alla. Olyckor händer och kommer alltid att hända, men i sann sportsmanna anda så måste vi alla ta hand om varandra. Det är alltid viktigt med true sportmanship, vilket vi båda teamen upplevde även från organisationen och från de andra teamen.

– Att tillsammans med Peter, från danska teamet, bli uppbjuden på scenen under prisutdelningen i Helsingfors och få känna stödet från alla övriga var väldigt skönt. Den ödmjukhet och sportmanship som vi upplevde var helt fantastiskt, avslutar Christian.

Nästa år firar Nord Stream Race tioårsjubileum och arrangören lovar att den regattan kommer att bli något alldeles extra.

Slutställning efter 4 av 4 etapper:

Esbo Segelförening                                   8 poäng

S:t Petersburg Yacht Club                         11

Kungliga Svenska Segelsällskapet            13,5

Verein Seglerhaus am Wannsee               14

Aarhus Sejlklub                                         16

Foto: Nord Stream Race/Marina Semenova.