21 september, 2021

Säkrare och smartare hyrbåtar med geofencing

Båtdelningstjänsten Skipperi, som är den största i sitt slag i Norden, utrustar nu sina hundratals båtar med en ny geofencing-lösning. Tekniken, som är den första i sitt slag, hjälper båtförare att undvika misstag samtidigt som den kan används för att värna känsliga områden.

Pressrelease:

I lösningen används realtidsdata för att upptäcka om en båt överskrider en fartbegränsning varpå plottern informerar föraren av fritidsbåten om att sänka farten.

Genom geofencingtekniken ger Skipperi sina medlemmar realtidsinformation baserad på båtens position och fart. När båten passerar ett geostaket får föraren ett larm och information om området samt ett förslag om lämplig åtgärd. Larmet tystnar först när båten ändrat kurs eller farten har sänkts.

Varningarna kan gälla vid fartbegränsningar, svallfri fart och fågel- och sälskyddsområden. Som ett nästa steg ser Skipperi en förhoppning att samarbeta med myndigheter och miljöorganisationer för att även skydda områden med känsliga sjöbottnar eller till exempel ålgräsängar.

– Fartöverträdelser är ett av det vanligaste misstaget bland nya såväl som vana båtförare och till stor del beror det på att det saknas tydlig information i sjökort, plottrar och på land om var områden startar och slutar. Skipperis mål är att göra båtlivet enklare och säkrare, och denna nya teknik kommer att hjälpa våra medlemmar att ta bättre beslut och visa ännu mer hänsyn till både natur och människor, så att de kan njuta mer av sjölivet, säger Axel Norman, vd för Skipperi Sverige.

Projektet är det första i sitt slag inom båtlivet och är ett samarbete mellan Skipperi och teknik- och designbyrån Nextfour. Skipperis båtflotta består i år av över 300 båtar och i Sverige finns tjänsten i flera orter på ostkusten, västkusten samt vid Mälaren och på Vänern. Inom en kort framtid ser Skipperi att systemet kan användas till att till exempel varna för områden där många grundstötningar sker eller sätta upp områden nära rodd- och kajakklubbar för att påminna om att sänka farten.

– Skipperi har haft teknik och produktutveckling i centrum sedan starten, och det är kul att vi ligger i framkanten med att utveckla samt göra framtidens båtliv säkrare och smartare. Tack vare det stora antalet båtar och många engagerade medlemmar har vi en unik möjlighet att snabbt få ett stort genomslag på nya tekniker som vi utvecklar och testar. Vi finns idag på fem marknader där vi kan göra skillnad på fler sätt, både genom att välkomna fler in i båtlivet och utveckla vår tjänst så att våra medlemmar känner sig säkrare och kan minska sin påverkan på miljön, och det är ju det vi strävar mot i vår tjänst, säger Axel Nordman.

Info: www.skipperi.se