7 oktober, 2021

Mästare bland seglande mästare

Helgen 9–10 oktober avgörs Seglingens Mästare i Marstrand. 46 besättningar gör upp om en av de finaste titlarna inom svensk segling. Det handlar om att kora en svensk mästare bland svenska mästare. Och de utmanas av fyra olympiska medaljörer som alla fått ”wildcard” till tävlingen.

Förutom över 40 SM- och JSM-vinnare så har även fyra ”wildcards” delats ut, bland annat till OS-silvermedaljörerna från Tokyo, Anton Dahlberg, Fredrik Bergström och Josefin Olsson som alla leder varsin besättning. Även Max Salminen, som vann ett OS-guld 2012, har fått ett wildcard.

På startlinjen kommer också rutinerade kölbåtsrävar i övre medelåldern att blandas med killar och tjejer i nedre tonåren som vunnit SM i Optimist. Förutom OS-medaljörerna är övriga medlemmar av det svenska kappseglingslandslaget också på plats som besättningsmedlemmar i olika team.

Det finns även andra intressanta ”matcher i matchen” som exempelvis Marcus Westerlind, svensk mästare i sprint, som utmanas av sina söner Theo (svensk mästare i 29er) och Marius (vann USM i matchracing).

Nio av de 46 besättningarna har en kvinna som skeppare. De kommer främst från JSM-klasserna.

Seglingarna avgörs med snabba J/70-båtar, med en fyrmannabesättning, i korta race som beräknas ta 10–12 minuter. Banan seglas i princip inne i Marstrands hamn och åtta båtar tävlar i varje race.

Det som gör Seglingens Mästare extra intressant är att deltagarna kommer från olika båtklasser. Det kan vara en fördel att ha erfarenhet från snabba kölbåtar som J/70 och av att segla i ett team – vilket kan vara en utmaning för en jolleseglare, även om han eller hon tillhör världseliten.

Reglerna säger att inbjudna skeppare väljer sin besättning, men ska i mesta möjliga mån använda den besättning som han/hon vann mästerskapet med.

För första gången kommer arrangören, Svenska Seglarförbundet, att använda sig av GPS-styrda rundningsmärken. Fördelen med dessa är att de inte har någon påverkan på havsbotten då de inte är förankrade på botten.

Det är lätt att följa seglingarna från land. Men de som inte har möjlighet att vara på plats i Marstrand kan ändå följa tävlingen som sänds live hela lördagen och söndagen på Youtube.

Följ seglingarna live här: Lördag: https://youtu.be/t8GBZIoZuCo. Söndag: https://youtu.be/yVJeASqdSok

Foto: Daniel Stenholm.