10 oktober, 2021

Årets seglare prisade av Svenska Seglarförbundet

I samband med Seglingens Mästare i Marstrand i helgen har Svenska Seglarförbundet haft sin årliga utmärkelseutdelning till de mest framgångsrika svenska seglare i olika kategorier. Här är vinnarna.

Årets Seglare – Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, KSSS

Pokalen tilldelas den eller de seglare som under året gjort den bästa kappseglingsprestationen.

Motivering: Med tre internationella medaljer har de stått i särklass i svensk segling under 2021. Efter ett långt och framgångsrikt samarbete kom de till Tokyo för att avsluta sin gemensamma kappseglingskarriär med ett OS de haft som mål under nio år. Efter en fantastisk inledning gick det tyngre under ett par dagar. Men med en aldrig sinande tro på sig själva och sin egen kapacitet gjorde de sitt livs race i finalen och seglade hem en olympisk silvermedalj.

Årets kvinnliga seglare – Josefin Olsson, KSSS

Reimerspokalen delas ut till den kvinnliga seglare (junior eller senior) som gjort den bästa kappseglingsprestationen under året.

Motivering: Under drygt tio år har årets pristagare dominerat sin klass i Sverige och vunnit flera internationella medaljer. Vid OS i Tokyo gick det lite trögt i början och prispallen kändes avlägsen. Men inför finalen låg hon trea med ett helt koppel världsseglare jagandes bakifrån och två världsseglare framför sig. Då gjorde hon ett av sitt livs bästa race och visade att hon är en av världens skickligaste kvinnliga seglare. I absolut tuffaste konkurrens vann hon sista racet – och en olympisk silvermedalj.

Foto: Daniel Stenholm. Från vänster: Johan Tuvstedt, Josefin Olsson, Alexander Hargefors, Victor Bergström, Emil Järudd, Anton Dahlberg, Julia Henriksson, Fredrik Bergström, Cecilia Jonsson, Max Salminen.

Årets manliga seglare – Max Salminen, GKSS

Kannan delas ut till den manlige seglare (junior eller senior) som gjort den bästa kappseglingsprestationen under året.

Motivering: Årets pristagare är en av Sveriges mest meriterade seglare det senaste årtiondet. Året som gått har kanske inte varit hans allra bästa i karriären – även om det blev framskjutna placeringar på både EM och OS. Men få svenska seglare jobbar så hårt, noggrant, dedikerat och proffsigt som årets pristagare. Han är exemplarisk i sitt arbete och förbereder sig minutiöst. Han är en stor förebild för många unga seglare och han delar gärna med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

Årets junior – Julia Henriksson & Caroline Pettersson, GKSS

Geddapokalen delas ut till den/de juniorseglare som gjort den bästa kappseglingsprestationen under året.

Motivering: Som många andra unga seglare började de segla tillsammans på seglargymnasiet och för två år sedan vann de ett EM-brons ihop. Pandemin förändrade sedan deras planer och de fick ställa om från 29er till 49erFX. De anpassade sig snabbt och efter bara ett år är de etablerade i sin nya klass. I somras gick de till guldfinal på JVM och på JEM för drygt en månad sedan seglade de hem en bronsmedalj. Årets pristagare är målmedvetna och otroligt motiverade att nå toppen.

Årets lyft som seglare – Emil Järudd och Cecilia Jonsson, KSSS

Lyftet tilldelas den eller de seglare som gjort ett imponerande “lyft” inom seglingen. Det vill säga gjort en anmärkningsvärt bra insats på kappseglingsbanan med utgångspunkt från sin nivå.

Motivering: Med bara tre säsonger i samma båt har årets pristagare redan etablerat sig i världstoppen. Under OS-kvalet på Lanzarote i mars kom de fyra, endast en poäng från medaljen. Den fjärdeplatsen gav dem en biljett till OS i Tokyo – där de slutade på 14:e plats. De två trivs tillsammans, tränar mycket och är noggranna i sina förberedelser. Från Sveriges Olympiska Kommitté beskriver man dem som; ”En framtidsbåt som kan vara i den absoluta världstoppen till Paris 2024”.

Årets tränare – Victor Bergström

Motivering: Oavsett uppdrag tar årets pristagare sig an uppgiften med samma professionalism och lugn. Han är expert på att skapa rätt stämning, att få fram det absolut bästa hos sina seglare och få dem att ta rätt beslut när det gäller som mest. Det är lätt att hamna i skuggan av sina seglare men den här tränaren ska lyftas fram i rampljuset. Under OS-året 2021 har han tillsammans med sitt team åstadkommit något av ett ”hat-trick”: ett EM-brons, ett VM-guld och ett OS-silver

Hall of Fame – Fredrik Lööf

Motivering: Under drygt 20 år dominerade han svensk segling och vann inte mindre är nio guldmedaljer i OS, VM och EM. Under 1990-talet var han en av världens bästa Finnjolle-seglare med medaljer i varje VM mellan 1993 och 1999 – och ett OS-brons 2000. Framgångarna fortsatte i Starbåt med VM- och EM-guld både 2001 och 2004 och ett OS-brons 2008. Till slut fick han kröna karriären med ett OS-guld 2012. Med sex olympiader och tre OS-medaljer är han svensk seglings främste olympier.

Årets bästa juniorplacering – Alexander Hargefors, Karlstads Kappseglingsförening

Halvan tilldelas den junior/det juniorlag som under året erhållit den bästa placeringen på ett VM, EM, JVM eller JEM.

Mottagare av utmärkelsen ”Årets bästa juniorplacering” är Alexander Hargefors, Karlstads Kappseglingsförening, för sitt VM-silver i Zoom 8.

Årets Havskappseglare – Johan Tuvstedt och Fredrik Rydin, KSSS

Med en målinriktad satsning med avstamp 2019 och med ett tydligt shorthandedfokus

2020 och framåt tog teamet många fina placeringar under 2020 och 2021. Säsongen 2021 kröntes av förstaplats både i Gotland Runt Shorthanded och Sandhamn Open. Teamet är det första svenska team som genomfört Fastnet Race shorthanded. Placeringen i årets blåsiga kappsegling runt den legendariska Fastnet Rock gav en fin 9:e placering i klassen IRC1.