10 oktober, 2021

Marcus Westerlind vann Seglingens Mästare

Det blev Marcus Westerlind som vann Seglingens Mästare. Bland alla namnkunniga OS-seglare och flerfaldiga mästare var det den 51-årige svenska mästaren i Sprint och hans besättning som var snabbast av alla i söndagens final i Marstrand.

– Vår taktik i finalen var att inte ta några risker. Vi skulle göra en ”clean” start och sedan så få misstag som möjligt. Det lyckades vi med, säger Marcus.

Drygt 40 svenska mästare och samtliga landslagsseglare, varav fler olympiska medaljörer, var på plats i Marstrand för att försöka bli allra bäst bland alla andra svenska mästare. Och det blev alltså en ”gammal” rutinerad seglare med en 18:e plats i 470 på OS i Atlanta 1996 som främsta merit, som nu också kan kalla sig mästare bland mästare.

Förutom Marcus bestod vinnarbesättningen av Oskar Ljung, som skötte trimmet, av Magnus ”Mango” Augustsson med rutin från Team Artemis i Americas Cup och av Marcus 14-årige son, Viggo Westerlind, som precis lämnat optimistjolleklassen och som gjorde sin första tävling i J/70.

– Det här var jättekul. Det här är något jag kan vara kaxig över ganska länge, säger Viggo.

Marcus Westerlind hade ytterligare två söner med på Seglingens Mästare. Men de var hans konkurrenter. 17-årige sonen Theo (svensk mästare i 29er) hade, som ende junior, tagit sig till finalen där han kom på sjunde plats. Och Marius Westerlind (svensk ungdomsmästare i matchracing) slutade på 13:e plats.

Silvermedaljören från OS, Anton Dahlberg, hade dominerat tävlingen i hela grundomgången och tog sig till final som bästa båt. Men i finalen misslyckades Anton och hans besättning, som bestod av tränaren Victor Bergström och landslagsseglarna Klara Wester och Lovisa Karlsson. Den placering de hade inför finalen betydde ingen fördel mot de andra sju båtarna eftersom poängen nollställdes i finalen. Anton och hans gäng slutade på en åttonde plats.

Tvåa i Seglingens Mästare blev David Gilmour (svensk mästare i Drake) och trea blev Erik Lindén (svensk mästare i 606).

Foto: Daniel Stenholm.