11 oktober, 2021

Succé för ny modell av svensk elbåt

Candela C-8 har redan blivit en försäljningsframgång för Lidingöbaserade Candela, trots att modellen inte är klar än. Ett 60-tal kunder har tecknat sig för att köpa denna moderna daycruiser.

Det är bara 5–6 veckor sedan Candela presenterade planerna på sin nya modell. Gensvaret blev snabbt och kraftfullt. Enligt Mikael Mahlberg, presschef på Candela, är det främst amerikanska kunder som är snabba på att teckna sig för att köpa båten och därför även betalat handpenning.

Båten lanseras med ett pris på 290 000 Euro. Trots att det är högre än de flesta konventionellt drivna båtarna i samma storleksklass har Candela C-8 placerat sig i försäljningstoppen för 28-fotare.

Enligt företaget får C-8 den längsta räckvidden som någon elbåt har i dagsläget med batterier som räcker till över 50 sjömils körning. Det är med den här modellen som Candela hoppas kunna nå riktigt stora volymer i försäljningen av sina elbåtar. Candela C-7 ligger redan i topp försäljningsmässigt, men företaget siktar ännu högre.

– Med C-7 bevisade vi att vår bärplansteknologi inte bara ger lång räckvidd utan även ger en bra upplevelse på sjön med sina mjuka egenskaper i vågorna. Men C-7 var mer som en handbyggd sportbil som aldrig var avsedd för stora volymer, säger Candelas grundare och vd, Gustav Hasselskog.

– Med nya C-8 lyfter vi tekniken till en ny nivå. Samtidigt fokuserar vi på att bygga en båt med all den komfort som kunderna förväntar sig och detta i en båt som är konstruerad för massproduktion.

Med sina 8,5 m totallängd är C-8 en eldriven premium cruiser. Den har en stor förarplats och plats för åtta personer, solbädd och en rymlig förkabin med dubbelsäng för två vuxna och en barnkoj för två samt en toalett.

Den nya modellen är utrustad med Candelas egenutvecklade elmotor, Candela C-POD, som varken behöver underhåll eller service. Den är avsedd att klara 3 000 timmars drift utan regelbunden service.

Fakta Candela C-8

Längd:                  8,5 m

Bredd:                  2,5 m

Marschfart:           22–24 knop

Toppfart:              30 knop

Batteri:                 44 kWh litiumjon

Räckvidd:             50+ M

Motor:                  Candela C-POD, 55 kW

Vikt:                      815 kg

Djup:                    0,5 m (med bärplanen indragna)

Laddtid:                två timmar med trefasladdning

Info:                      www.candela.com