21 oktober, 2021

Flest utbildade vattenskoterförare i Norrland och Dalarna

Den genomsnittlige nyutbildade föraren av vattenskoter är man, 36 år fyllda och bor i Norrland. Det visar en summering av den första säsongen med möjligheten att utbilda sig för att ta förarbevis för vattenskoter.

Pressmeddelande:

Den 1 maj 2022 blir det obligatoriskt med förarbevis för att köra vattenskoter. Redan den här sommaren har det varit möjligt att utbilda sig och intresset – både för att anordna och gå utbildningar – har varit större än väntat.

– Trycket har definitivt varit högt. Det är så klart positivt att både utbildarna och förarna är ute i god tid, eftersom målet är att ingen förare ska behöva bli strandsatt nästa säsong. Därför vill vi uppmana alla som tänker köra vattenskoter nästa sommar att planera för sin utbildning, säger Anna Petersson, enhetschef vid avdelning Sjö- och luftfart på Transportstyrelsen.

Totalt har 772 personer i Sverige gått utbildningen med godkänt resultat. Av dem bor 373 personer (48 procent) i Norrland. En tredjedel av landets alla nyutbildade vattenskoterförare är kvinnor.

– Det är lite överraskande att intresset för utbildningarna är så stort i just den norra delen av landet. En teori är att den som kör snöskoter på vintern kanske vill fortsätta köra skoter på sommaren, men då istället på sjön, säger Anna Petersson.

Åldersspannet för de utbildade sträcker sig från 15 till 73 år, men genomsnittet för riket är 36,6 år.

För att ta förarbevis krävs att man fyllt 15 år och har genomgått en utbildning med godkänt resultat. Utbildningen är både teoretisk och praktisk, tar ungefär två dagar och avslutas med ett prov. Att ansöka om förarbeviset hos Transportstyrelsen kostar 300 kronor. Det är dock upp till varje utbildare att själv bestämma priset för utbildningen.