1 november, 2021

Emissionsfritt framdrivningssystem för kommersiella fartyg

Torqeedo och Italdraghe presenterar ett emissionsfritt framdrivningssystem för kommersiella fartyg och båtar. Det är ett utbordarsystem som främst är tänkt för fartyg på insjövatten och kanaler.

Utombordsmotorn kanske inte vinner några skönhetspris, men om den håller vad som utlovas i pressreleasen innebär den ett bra steg framåt för att köra emissionsfritt med fartyg.

Systemet kombinerar Torqeedos Deep Blue högvoltssystem för eldrift och Italdraghes väl beprövade Azimuth-trustrar. Systemet levererar en kontinuerlig kraft på 50 kW och en toppeffekt på 65 kW. Propellrarna kan roteras upp till 360° grader på drivenheten som kan justeras 600 mm på djupet för att kunna användas även i grunda vatten. De kan tiltas upp till 60° grader för att underlätta underhåll och service.

Torqeedo levererar 50 kW Deep Blue elmotor/inverter som integreras med trustern från Italdraghe. Systemet från Torqeedo inkluderar även ett eller flera Deep Blue högkapacitetsbatterier av litiumjontyp, laddningsstation och styrsystem för laddningen.

Deep Blue litiumjonbatterier, beroende på mängden som installeras, kan leverera 80 kWh till 1 MWh. De uppfyller kraven enligt IEC 62619 och IEC 62620, vilket gör att de kan användas på insjöfart inom hela EU.

Enligt Torqeedo passar den hör typen av lösningar bra för kommersiell insjöfart eftersom de fartyg som är lämpliga för installationen ofta bara användas 8–14 timmar per dygn. Därmed finns det gott om tid för laddning, till exempel över natten.

Systemet för premiär vid mässan Europort i Rotterdam 2–5 november.