5 november, 2021

Onda Tenders 371GT – flaggskepp med svensk design

Greklandbaserade Onda Tenders visade sin senaste flaggskeppsmodell på Monaco Yacht Show tidigare i höst. Det är en större version av 331GT (Grand Turismo), samtliga designade av svenska Mannerfelt Design Team i Viggbyholm.

Linjerna i Onda-båtarna känns igen från en del av Mannerfelts (far och son, Ocke och Ted) övriga designer. Bland annat den breda skrovlisten och stävpartiet, som har vissa likheter med IRON-båtarna från Järnbröderna i Göteborg. Även IRON är designade av Mannerfelt och välkända för sina mycket goda sjöegenskaper.

Mannerfelt Design Team har ritat samtliga Ondabåtar sedan cirka fyra år. I den nya båten står Ocke för skrovet medan Ted svarar för designen.

Onda Tenders 371GT är designad som en båt med generös innervolym, avsedd för både solbadare och de som vill köra båt mer aktivt. Den kan även användas som en vanlig daycruiser eller tenderbåt. Skrovet har en djup V-formad konstruktion med två ventilerande steg för att minska friktionen.

Båten är modulärt designad för att förenkla både tillverkning och service. Skrovet är byggt i vinylester GRP medan hardtopen är tillverkad i kolfiber. Det gör den både stark och lätt. Den skyddande fenderlisten, som känns igen från IRON, finns även på Onda 341P (Patrol) och 321L (Limousine).

En annan svensk anknytning på Onda 371GT är dubbelmontaget med OXE dieselmotorer à 300 hk. Dessa utombordare utvecklas och tillverkas i Sverige med Ängelholm som bas. Max motorbestyckning är 3×400 hk. Båten finns även med inombordare.

Fakta Onda Tenders 371GT

Längd:      11,1 m

Bredd:      2,95 m

Vikt:          3 500 kg

Bränsle:    600 liter

Vatten:     120 liter

Motorer:   max 3×400 hk

Info:          www.ondatenders.com