19 november, 2021

Bekväm och sol-elektrisk motoryacht

Franska Symphony Marine presenterar en innovativ och lyxig serie ”sol-elektriska” motoryachter under varumärket ”Whisper-Yachts”. Det är stora och dyra båtar på 40–60 fot med mycket låg miljöpåverkan under drift.

Ingen har koll på resultatet av båtars hela miljöpåverkan om man tar med hela livscykeln. Därför anges tills vidare miljövänligheten i mått på hur mycket påverkan båtar och motorer står för när de används.

Whisper-Yachts kom till när varvet skapade en båtserie där både det moderna och bekväma båtlivet och miljöhänsyn finns med från start. Båtarna, som är på 40–60 fot, är designade av Berret-Racoupeau Yacht Design team. En grundtanke är att en katamaran är väl lämpad för eldrift och kan samtidigt ge hög komfort som i en stor yacht.

Huvuddäcket har designats som ett penthouse på 35 m² med stora utrymmen som kan ändras och öppnas upp med skjutdörrar i glas efter behov. Både salongen och ytterutrymmena har 360° sjöutsikt.

Det framgår tydligt av bilderna att detta är båtar för lata latituder. Det finns gott om solbäddar och utrymmen för att skydda sig från solen. Flybridge, de förliga utrymmena och i sittbrunnen är det gott om plats.

Den stora badplattformen med breda steg över båtens hela bredd inbjuder till att koppla av med bad och simning eller en tur med jollen.

Ägarkabinen har stora sängar och samma utrymmen som i en betydligt större båt.

Eldrift är genomgående för hela båtprogrammet. Den första båten blir en 50-fotare, som är färdigutvecklad och där det första exemplaret ska lanseras för säsongen 2023. Framdrivningssystemet baseras på Torqeedo Deep Blue och har två 100 kW axeldrivna propellrar samt 200 kWh BMW batterier. Det går att tillfälligt öka effekten till 2×120 kW, vilket ger en toppfart på 18 knop under en kort tid.

Energiförsörjningen sker via 30 m² solpaneler som ger 6 kWp, en 13,2 kW landströmsanslutning och en 25 kW backup generator.

Enligt tillverkaren har båten obegränsad räckvidd utan CO2-utsläpp vid 5–6 knop. Båten kan köras i fem timmar utan C=2-utsläpp vid 8–9 knop och 8–10 timmar i 9–10 knop med 25 kW generator.

Fakta Whisper-Yachts 50

Längd:                     15,00 m

Längd skrov:            14,10 m

Bredd:                      6,60 m

Djup:                        0,72 m

Vikt:                         15 300 kg

Elmotorer:                2×100 kW (Boost 2×120 kW)

Generator:               1×25 kW (tillval 2×25 kW)

Bränsle:                   150 liter

Vatten:                     350 liter

Toppfart:                  18 knop

Marschfart:               10 knop

Kabiner:                   3 (tillval 4)

Info:                         www.whisper-yachts.com