23 november, 2021

Första testseglingen med nya X4.3

X-Yachts nya version av X4.3 har testats för första gången i vattnen utanför varvet i Haderslev i Danmark. Föregående modell har haft stora framgångar med över 100 båtar sålda på fyra år och den här uppdaterade båten väntas bli en riktig storsäljare för det välkända varvet.

Ända fram till sjösättningen hade riggare, segelmakare och båtbyggare varit fullt sysselsatta med att få båten helt seglingsduglig inför de första testerna. Nya X4.3 har fått en rejäl översyn med bland annat ett helt nytt däck och skrov tillsammans med många andra förbättringar.

För designen svarar X-Yachts eget Design & Engineering team. Masten har levererats av John Mast, som har producerat en aluminiummast som är 50 cm högre än på föregångaren.

Bland övriga uppdateringar märks travare och skotsystem till storseglet, som har uppdaterats till Ronstan med 7:1.

Den nya skrovdesignen innebär bredare akterspegel och en del andra förändringar. Båten har fått ytterligare formstabilitet och släpper vattnet bättre med mindre vågbildning. Även rodret är förändrat med mer direktkänsla i styrningen.

Efter föregångarens framgångar är det inte förvånande att nya X4.3 redan har sålt i 23 exemplar, innan de första bilderna på båten har visats.

Fakta X-Yachts X4.3

Längd ö a:                13,24 m

Längd skrov:            12,67 m

Längd v l:                 11,33 m

Bredd:                      3,99 m

Djup:                        1,85–2,5 m

Ballast:                     3 700 kg

Vikt:                         9 400 kg

Motor:                      45 hk

Bränsle:                   200 liter

Vatten:                     340 liter

Info:                         www.x-yachts.com