24 november, 2021

General Motors investerar 1,5 miljard kr i elmotorer

Trycket ökar hela tiden på marknaden för elmotorer för båtar. Trots att den marina marknaden är mycket mindre än bilmarknaden har General Motors (GM) investerat 1,5 miljard kr i en startup för elutombordare.

När en av världens största biltillverkare investerar i båtmotorer så är det en signal om hur viktig elektrifieringen är även för båtar. GM satsar 150 MUSD (1,5 miljard kr) och köper därmed 25 procent av företaget Pure Watercraft i Seattle i USA. Förutom betalning i kontakter innehåller avtalet delning av tekniska lösningar.

Det privatägda Pure Watercraft har hittills hållit en låg profil, men är etablerat sedan 2011 i USA. Efter GM:s investering bör bolaget vara värt värderat till 6 miljarder kr.

Pure Watercraft har en teknik för elmotorer som drivs med litiumjonbatterier. Motorerna ska kunna installeras i båtar som tidigare har haft förbränningsmotorer. Effekterna motsvarar 25–50 hk.

– Samarbetet med GM gör att vi kan ta stora steg i teknikutveckling och nå stora volymer även för räckvidd och laddning av elbåtar, säger Pure Watercrafts grundare och vd, Andy Rebele.

GM ska bidra med sin kunskap och ingenjörer samt sina leverantörskedjor. Tillsammans med Pure Watercrafts erfarenhet av båtmarknaden hoppas de snabbt kunna nå stora volymer.

GM är ingen nykomling på marinmarknaden. Under lång tid har de levererat motorblock till stora bensinmotorer till bland andra MerCruiser. Mercury Racings 500 hk motor är bara en av dessa.

GM ska leverera komponenter till Pure Watercraft och vara en del av utvecklingen av nya produkter.

Som exempel på motorer från Pure Watercraft finns en 25 kW utombordare (motsvarar ungefär 50 bensin-hk) med ett eller flera litiumjonbatteri på 8,85 kWh. Den motorn har i USA ett pris på 16 500 USD, motsvarande 190 000 kr med svensk moms.

 

Pure Watercraft har 55 anställda.

Info: www.purewatercraft.com