25 november, 2021

35 000 fritidsbåtar slussade genom Hammarbyslussen

Stockholms Hamnar summerar en intensiv säsong i Hammarbyslussen med många genomförda slussningar. De ansvariga ger toppbetyg och tack till alla som slussat under året.

Under säsongen april till och med oktober slussade över 35 000 fritidsbåtar mellan Mälaren och Saltsjön i Hammarbyslussen. Slussportarna öppnades nästan 10 000 gånger och Skansbron intill slussen öppnades 1 900 gånger.

– Vi ger toppbetyg till alla som har slussat! Trots att det ibland varit trångt så har det bara varit glada miner och väldigt få incidenter. Och som tur var inga allvarliga sådana, hälsar Stockholms Hamnars personal i Hammarbyslussen.

Den 3 juli var sommarens mest hektiska dag då totalt 758 fritidsbåtar slussade. Det var även en av de hetare dagarna då termometern visade 26 grader.

Under Havskajakens dag sattes nog rekordet för antal flytetyg i en och samma slussning när runt 60 kajaker samsades om utrymmet.

Säsongens missöden i Hammarbyslussen:

  • 18 båtar knöts fast vid slussning och blev hängandes
  • 1 båt körde in i bron med masten innan bron öppnat
  • 6 personer ramlade i vattnet
  • 3 betalkort och en mobiltelefon hamnade i vattnet

Utöver fritidsbåtarna slussar även ett stort antal fartyg som går i yrkestrafik. Nu börjar den lugnare perioden i Hammarbyslussen som är öppen alla dagar året runt.