25 november, 2021

Fart och fläkt på Södra Ingmarsö

På Södra Ingmarsö är det full fart på gästhamn, restaurang och kafé. Den här delen av Stockholms skärgård sjuder av aktiviteter som lockar båtfolk.

I mellersta delen av Stockholms skärgård ligger ön Ingmarsö med sin populära gästhamn. Lisa Andersson Berlin, som driver gästhamnen vid Södra Ingmarsö, tar emot förtampen när Båtliv lägger till en solig och varm augustidag.

– Mitt mål är att ta emot så många båtar som möjligt vid bryggan, berättar Lisa.

Hon har fullt upp och ger mig snabbt en cykel vilket visar sig vara ett perfekt sätt att ta sig runt på Ingmarsö.

Några minuters cykling eller en kvarts promenad från gästhamnen ligger bageriet med tillhörande kafé, ett måste att besöka när man är på Ingmarsö. Först träffar vi Fanny Thenstedt, som bor här året runt med man och två barn.

– Både jag och min man är uppvuxna här ute, så det kändes väldigt bra när vi flyttade ut hit permanent igen.

Fanny driver grönsaksodlingen Ötäppan. Hon står själv vid bageriet och säljer grönsaker, rotfrukter och kryddväxter. Det är andra säsongen hon driver grönsaksodlingen. Förutom till båtgäster säljer hon även till krogen, affären och bageriet.

– Men jag har en heltidstjänst med att räkna på byggprojektkostnader för ett byggbolag. Det funkar bra att göra på distans.

Sedan två år är det flera nya entreprenörer som driver verksamheter på Ingmarsö. En yngre generation, ofta med småbarn, har flyttat ut och piggat upp ölivet rejält.

Lina och Victor Wahlcrantz driver bageriet med tillhörande kafé. Det är deras andra sommar på ön och det har varit väldigt mycket jobb med att få snurr på verksamheten. Till sommaren 2021 fick de även serveringstillstånd.

– Nu kan vi servera mer mat än tidigare, dessutom med öl och vin till. Vi har bakat pizza varje dag hela sommaren och anordnat lite temakvällar och grillkvällar också, berättar Lina.

Victor, som är utbildad kock, hoppas även att få igång matlagningskurser för mindre sällskap.

– Man lagar mat tillsammans och äter och dricker gott under trevliga former. Det vore kul om det kunde bli verklighet, säger Victor.

Vi cyklar tillbaka till gästhamnen och hälsar på Peter Svensson och Anja Jöhncke, som för andra sommaren driver krogen. De har bott två år på Ingmarsö och flyttade egentligen hit för att varva ner lite. Allt slutade med att de bestämde sig för att överta krogen och skrev på papperna strax innan Corona bröt ut.

– Det blev en stressig tid. Men vi fick låna kockar från Finnhamn, ja alla hjälper verkligen varandra härute. Många bofasta köpte takeaway från oss och när sommaren väl kom blev det full fart på krogen med både båtfolk, bofasta och sommarboende som gäster, berättar Peter.

Trots att säsongen är långt gången och vi är på besök i slutet av augusti är lunchserveringen välbesökt. Till middagen hade Peter och Anja 120 bokade gäster.

– Vi försöker att hålla en enkel men välsmakande meny. Man ska kunna komma hit oftare och äta snarare än att det ska bli en finmiddag som man gör en gång per år kanske. Eller så kommer man hit och bara tar en öl, förklarar Peter.

Tillbaka i gästhamnen tittar vi in i Sjöbon, som säljer lokalt hantverk. Ett tiotal personer som tycker om att pyssla med hantverk bidrar till sortimentet och står sedan här i boden under somrarna och säljer. Lotta Jarlsdotter visar upp brickor, tavlor, böcker, stickat och olika smycken bara för att nämna något.

Gästhamnen, som tidigare låg på en annan plats, ligger numera bredvid affär och krog vilket är ett lyft för båtgästerna. I anslutning till gästbryggan finns också en sjömack och precis utanför gästbryggan finns en toatömningsstation. Vi träffar återigen Lisa som tog emot oss vid bryggan tidigare under dagen och som arrenderar och driver gästhamnen.

– 2018 fanns bara gästbryggan här, men nu finns ett nybyggt hus precis vid bryggan med toaletter, dusch, bastu och tvättstuga. Vattnet får vi från en avsaltningsanläggning. El och färskvatten finns utdraget på bryggan, berättar Lisa. Sist men inte minst försöker vi vara en hållbar hamn. Vi återvinner allt som går att återvinna. Vi har egen kompost som Fanny sedan använder i sin grönsaksodling Ötäppan.

Ingmarsö är känd för sin fina kulturmiljö och sina många insjöar. Ön ingår tillsammans med Brottö och Finnhamn i ett område som klassats som riksintresse för kulturmiljövården och på östra delen finns ett naturreservat. Det finns fina vandringsmöjligheter på ön där du kan njuta av såväl vacker havsutsikt som blomsterängar. Eftersom det finns aktivt jordbruk (se reportage i Båtliv 1-19) på ön kan du dessutom stöta på får, kor och hästar.

Vi lämnar Södra Ingmarsö framåt eftermiddagen, eniga om att här utvecklas en riktig pärla väl värd ett återbesök. Välskyddad gästhamn, alla bekvämligheter man kan önska sig och en personal som gör sitt yttersta för att ni ska trivas bäddar för en trevlig vistelse på ön.

Text & foto: Anders Sellin

Lisa Andersson Berlin driver gästhamnen vid Södra Ingmarsö.

Fanny Thenstedt, som numera bor året runt på Ingmarsö med man och två barn, driver en grönsaksodling vid sidan av hennes ordinarie jobb.

Lina och Victor Wahlcrantz driver bageriet på Ingmarsö. Victor visar upp Ingmarsölimpan som är den lokala specialiteten. Bredvid bageriet har de även ett kafé som sen sommaren 2021 har serveringstillstånd så nu kan man få ett glas vin eller en öl till sin pizza.

Peter Svensson och Anja Jöhncke driver Ingmarsö krog alldeles bredvid gästhamnen. Utanför krogen finns även en krogbrygga för besökare till krogen.

Lotta Jarlsdotter visar upp hantverk producerat på Ingmarsö. I ”Sjöbon” precis vid gästhamnen säljer de sina alster.