25 januari, 2022

Klassisk Solö blir museiföremål

Sjöhistoriska museet utökar sin unika samling originalbåtar med motorbåten Britt-Marie från 1963. Den 22 december hämtades den smålandsbyggda och k-märkta Solö-båten från sin hemmahamn i Nyköping.

Britt-Marie är en vacker klinkbyggd motorbåt i mahogny från 1963. Båttypen heter Solö och det var vid Storebrovarvet i Småland som dessa båtar byggdes under 50- och tidigt 60-tal. Det här exemplaret är byggt vid filialen i Västervik. Måtten är 7,25×2,25 m och båttypen är konstruerad av Einar Runius.

Solön kallas ibland för campingbåtens storasyster med ruff under fördäcket, en stor sittbrunn och gott om plats för familj och vänner. I lillasystern var tält att föredra vid övernattning men i Solön kunde både barn och vuxna sova bekvämt. Detta gjorde att många campingbåtsägare bytte upp sig till Solö när familjen växte.

Britt-Marie har under det senaste decenniet haft sin hemmahamn i Nyköping där ägarparet Monica och Åke Karlsson vårdat henne föredömligt. Båten är, trots sina 58 år, i skick som ny och det är med vemod som ägarna nu lämnar ifrån sig sin underbara båt. Samtidigt känner de att hon kommer till rätt plats när hon införlivas i Sjöhistoriskas båtsamling. Britt-Maries historia är känd sedan förste ägaren gjorde sin beställning hos Storebro 1963. Hon har också en hedrande och värdefull k-märkning sedan tidigare.

– Sjöhistoriska museet har länge haft en Solö på önskelistan, men att det skulle bli ett så enastående välvårdat exemplar som Britt-Marie hade vi inte vågat hoppas på, säger Eva Berglund Thörnblom intendent på Sjöhistoriska museet och den som ansvarar för insamlingen.

 

Bilden: Sjöhistoriska museet utökar sin samling originalbåtar med motorbåten Britt-Marie. Hon är en vacker klinkbyggd motorbåt i mahogny från 1963, byggd vid Storebrovarvets filial i Västervik. Båttypen är konstruerad av Einar Runius. Foto: Åke Karlsson.