3 februari, 2022

Banbrytande norsk elmotor på 120 hk

Norska Evoy introducerar en helt ny elmotor på 120 hk, kallad Breeze. Den finns i både inom- och utombordarversion med toppeffekten 185 hk.

Evoy har skickat ut pressreleaser om flera nya elmotorer de senaste två åren. Produktområdet spänner över långsamma och snabbare båtar.

Med den nya motorn är siktet ställt på mindre och snabbgående båtar. Enligt tillverkaren är den avsedd för att användas som inombordare, utombordare, kopplad till drev, vattenjet eller fast axel. Den ska också passa till långsamtgående deplacementbåtar och segelbåtar.

Breeze bygger på teknologi med 400 Volt och levereras av Evoy som en komplett Plug-and-Play lösning. Motorn är, som vanligt med elmotorer, mycket tyst och har ett extremt högt vridmoment. Inombordaren väger endast 90 kg och utombordaren 190 kg. Till det brukar det läggas ett antal hundra kg för batterier.

– Lanseringen av Breeze är en milstolpe för oss. Motorn fyller ett tomrum på marknaden. Ända sedan Evoy etablerades har vi upplevt en stor efterfrågan på den här motorstorleken, så vi är väldigt glada för att den nu finns på marknaden, säger Leif A. Stavøstrand, grundare och vd för Evoy.

På grund av stor efterfrågan är Breeze i utombordarversion redan förhandsbeställd och utsåld till eftter sommaren. Inombordarvarianten på 120 hk finns däremot tillgänglig för beställning.

I och med introduktionen av Breeze uppgraderar Evoy resten av sin produktserie. Dagens 150 hk Gale uppgraderas till 200 hk. Inombordarversionen blir tillgänglig 2023 och Gale utombordare kommer 2024.

Förutom modellerna Breeze och Gale på 400 Volt är Evoy den enda leverantören i elbåtsindustrin som jobbar med 800 Voltssystem, som finns i modellerna Storm och Hurricane. Storm levererar 300 hk i kontinuerlig drift. Den kommer att finnas tillgänglig som inombordare i slutet av 2022 och som utombordare 2023.

Info: www.evoy.no