11 februari, 2022

Nomineringar till Årets Sjöräddare 2021

Utmärkelsen Årets Sjöräddare är ett sätt att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme ända sedan starten 1907.

Sjöräddningssällskapets 2 300 frivilliga sjöräddare har jour dygnet runt, året om. De ställer upp med sin tid för att alla som vistas utmed vår långa kust och i våra stora sjöar ska känna sig trygga. De frivilliga sjöräddarna medverkar i över 90 procent av all sjöräddning i Sverige. Helt utan statliga bidrag.

Nominerade sjöräddare för räddningsinsatser 2021 är:

RS Kristinehamn

Stefan Kruse och Mathias Wenneberg för en insats med svävare på Vänerns is den 7 februari då en man med sparkstötting och hund gick genom isen. Även hans hustru gick genom isen när hon sprang till undsättning. Båda två, och hunden, kunde räddas. Läs mer här: https://www.mynewsdesk.com/se/sjoeraeddningssaellskapet/pressreleases/frivilliga-fraan-rs-kristinehamn-nomineras-till-aarets-sjoeraeddare-3160643

 

RS Trelleborg

Andreas Andersson, Marcus Jönsson, Philip Derelius, Przemeyslaw Nilsson, Johan Dahl, Joakim Stedtjer och Marcus Bergeling som alla deltog i räddningsarbetet i Trelleborgs hamn den 17 februari när ett mudderverk slog runt och krävde ett människoliv. Två ur besättningen kunde räddas under dramatiska former. Läs mer här: https://www.sjoraddning.se/trelleborg/larm/mudderverk-kapsejsade-i-trelleborgs-hamn

 

Sjöräddare från Möja hjälpte en person med hjärtstopp, och insatsen nomineras till Årets Sjöräddare. Bilden är från ett annat tillfälle.

RS Möja

Yngve Berglund och Helene van den Berg för insatsen den 22 juni då en man med hjärtstillestånd kunde räddas på Möja Ströms kaj i Stockholms skärgård efter att en av sjöräddarna ryckt ut på cykel och använt HLR-utrustning som Sjöräddningssällskapet placerat ut på ön.

 

RS Barsebäckshamn

Patrik Fagerberg, Bo Ehrenberg, Alexander Holm och Martin Anderson som räddade två vattenskidåkare som förlorat kontrollen över sin båt utanför Barsebäckshamn den 24 juli, efter att föraren kastats ur båten utan död mans grepp. Läs mer här: https://www.sjoraddning.se/barsebackshamn/larm/batforare-kastas-av-ribbat

 

RS Västerås

Joakim Brosten och Jonas Harkman som räddade en kraftigt nedkyld skridskoseglare ur en vak utanför Björnö i Mälaren med sin svävare den 20 december. Läs mer här: https://www.sjoraddning.se/vasteras/larm/man-raddad-ur-isvak-utanfor-bjorno