2 mars, 2022

”Livsstilsracer” med el- eller bensinmotor

Den danska båttillverkaren RAND Boats lanserar en ”livsstilsracer”. Båten finns med olika alternativ för bensindrift eller elmotorer i ett par storlekar.

Det är troligen den eldrivna varianten som är mest intressant för marknaden och även den lösning som RAND själva betonar i sin marknadsföring.

Spirit 25 är tillverkarens första båt där de kombinerar vad de kallar livsstilsracer” med lyxig design och bra prestanda. Båten kan också beskrivas som en modern dagstursbåt, en så kallad runabout.

Båten är helt öppen och erbjuder gott om plats att röra sig ombord för upp till sex personer. Sittplatserna är väl tilltagna och går att ändra från traditionella soffor till solbäddar. I varianten med inombordare – el eller bensin – har den även en rejäl badbrygga.

Båten är konstruerad för att vara så miljövänlig som möjligt med ett hydrodynamiskt skrov och lättviktskonstruktion. Enligt tillverkaren drar den 30–60 procent mindre energi än traditionella båtar i samma klass.

Motoralternativen är dock många. För den som vill ha bästa prestanda och eldrift finns en 200 kW motor med 78 kWh batteri. Bensinalternativet med mest prestanda är en MerCruiser 300 hk 6.2L V8. Detta ger en toppfart på cirka 40 knop med el eller bensin.

Fakta RAND Spirit 25

Längd:                     7,50 m

Bredd:                      2,55 m

Djup:                        35 cm

Vikt:                         1 250 kg

Personer:                 6

Elmotor:                   105–180 kW

Batteri:                     47–86 kWh

Bensinmotor:           200–300 hk inom- eller utombordare

Bränsletank:             198 liter

Pris:                         från 169 900 Euro (E-Drive 105 kW inkl. 47 kWh litiumjonbatteri)

Info:                         www.randboats.com