3 mars, 2022

Världens största megayacht i beslag

Tyska myndigheter har beslagtagit världens största megayacht med namnet ”Dilbar” vid ett varv i Hamburg. Fartyget tillhör den ryska oligarken Alisher Usmanov och är värt över fem miljarder kronor.

Det är nyhetsbyrån Reuters som uppger att Alisher Usmanov, som är en mycket nära vän till Putin, har fått yachten beslagtagen vid ett varv i Tyskland. Yachten befann sig i Hamburg för en flera månader lång översyn.

”Dilbar” är den första stora yachten som beslagtas efter den ryska invasionen av Ukraina. Den 512 fot långa (156,0 m) och nästan 16 000 ton tunga yachten är inte bara en av världens största utan också en av de vackraste med eleganta linjer och harmonisk design från norrmannen Espen Öino. Ombord finns bland annat en 25 m lång pool med 180 kubikmeter vatten.

Lürssen i Tyskland, har byggt ”Dilbar” för Usmanovs räkning för 600 MUSD, motsvarande över 5,5 miljarder kr. Fartyget tog 52 månader att bygga.

Samtidigt pågår en kartläggning i hela världen över var de ryska oligarkernas superyachter befinner sig. Uppgifter i media gör gällande att de har stängt av sina AIS-transpondrar, men detta lär knappast hindra de myndigheter och övervakningsorgan som vill ha koll på yachterna. De är så pass stora att de syns på bra satellitbilder och dessutom är det mycket svårt att flytta så stora fartyg med stora besättningar och behov av service, bunkring med mera utan att det lämnar tydliga spår efter sig.

Info om “Dilbar”: https://www.lurssen.com/en/new-build/yachts/dilbar/

Foto: Lürssen.