4 mars, 2022

Dags för Göta kanal 4 – Vinna eller försvinna

I höst blir det premiär för Göta kanal 4 – Vinna eller försvinna. Per Andersson och Eva Röse spelar Emil och Petra, paret som handlingen kretsar kring och Tomas von Brömssen spelar Mats, Petras farbror. Filmen, som regisseras av Emma Molin, spelas in längs med Göta kanal under augusti och september och beräknas ha biopremiär i Sverige hösten 2022 följt av lansering på C More.

När Emil och Petra, ägarna till båtvarvet, ska skilja sig kan de inte bestämma vem som ska få det och de enas om att göra bodelningen genom en tävling på Göta kanal, där vinnaren får varvet. Bland alla missöden och utmaningar som uppstår blommar humorn.

Eva Röse kommer i filmen att spela Petra, som känns igen från de två föregående Göta kanal-filmerna. Hennes man Emil, som hon tävlar mot om båtvarvet, spelas av Per Andersson. Tomas von Brömssen spelar Mats, Petras farbror. Vid sidan av huvudrollerna kommer vi som vanligt se många älskvärda skådespelare, bland annat Björn Kjellman, Dilan Gwyn, Lottie Ejebrant och Sten Ljunggren.

”Det känns fantastiskt roligt att få vara en del av Göta kanal 4. Jag minns hur familjen samlades för att se den första filmen när jag var barn och det var som julafton. Att nu få vara med och sätta det klassiska filmkonceptet i en ny kontext känns väldigt fint, och det är extra roligt att få göra det tillsammans med både roliga och otroligt kompetenta människor”, säger Per Andersson.

”När jag fick frågan om att medverka i en ny Göta kanal sa jag nej eftersom vi redan åkt fram- och baklänges, så att säga. Sen fick jag veta att Emma skulle regissera och så läste jag Richards manus och började garva, vilket jag sällan gör vid läsning. Här har man lagt krut på relationerna och hittat en uppdaterad ingång. Om människor i olika åldrar kan få samlas och skratta igen i biomörkret efter detta år är allt vunnet. I folkets tjänst, så att säga”, säger Eva Röse.

Filmen regisseras av Emma Molin (Grotesco, Torpederna) och produceras av Anders Birkeland (Göta kanal 2 och 3, Så som i himmelen) och Göran Lindström (Göta kanal 1, 2 och 3, Så som i himmelen) för GF Studios i samproduktion med SF Studios, C More/TV4, Stiller Studios och Emma Molin Produktion. Manus är skrivet av Rikard Ulvshammar (Grotesco, Se upp för Jönssonligan och Åsa-Nisse – Wälkom to Knohult).