15 mars, 2022

Arcona presenterar ny 50-fotare med linjer av Niels Jeppesen

Arcona 50 är den svenska båttillverkarens första modell designad av Jeppesen & Pons. Linjerna känns delvis igen och det är knappast konstigt när Niels Jeppesen, en av grundarna och huvuddesigner till danska X-Yachts, är ansvarig. Han har arbetat tillsammans med Ariadna Pons, konstruktör och yachtdesigner.

Pressrelease:

Designbriefen var att ta fram en båt som är lätthanterad, med goda seglingsegenskaper offshore, samtidigt som hon ska ha högsta nivå av komfort vid nöjessegling i sann Arconaanda.

Enligt Arcona själva är detta den ideala båten för säker, snabb och komfortabel långdistanssegling. Hon är den första modellen från tillverkaren med dubbla roder och roderstockar i aluminium som standard.

Vattentäta skott avgränsar interiören från förvaringsutrymmet i fören och akterns jollegarage, en nyhet hos Arcona. Ytterligare en nyhet är de L-formade bänkarna i sittbrunnen och de två sittbrunnsborden. Detta ökar användarvänligheten och gör det enklare att förflytta sig i brunnen när båten seglar.

Arcona 50 har dubbla rattar som standard och en sittbrunn och däckslayout som är anpassad för shorthanded-segling. Hon levereras med en aluminiummast med tre svepta spridarpar, rodrigg och dubbla hydrauliska akterstag med en central pumpstation. Kunder kan välja att uppgradera till kolfiberrigg och furlingbom. Storskotsblockets fasta infästning är nersänkt under durken. Det går även att få båten med elektrisk storskotsskena, även den nedsänkt under durken.

Interiören är ljus med stora skrovfönster och skylights. Inredningen präglas av elegant skandinavisk minimalism. En ny lösning för Arcona är användandet av snickerier med divinycellkärna.

Det rymliga köket har en köksö som ger enkel access till den L-formade salongen. Fåtöljen på styrbordssidan kan enkelt flyttas och fixeras. Ägarkabinen i fören är rymlig och luftig. Arcona erbjuder flera olika interiöralternativ, som exempel går det att få de två akterhytterna med antingen två enkelsängar eller en dubbelsäng. Valmöjligheterna gör att varje ägare själv kan anpassa båten efter sina behov och göra den till sin egen.

– Det nya designsamarbetet som resulterat i ett nytt flaggskepp innebär ett stort steg framåt för Arcona. Det är den största båten vi byggt hittills och det är en fantastisk ny design, säger Arconas vd, Urban Lagnéus.

Båten är designad för att kombinera goda seglingsprestanda med hög komfort och är konfigurerad så att den enkelt kan seglas och hanteras av två personer.

– Vi ritar båtar som ger maximal seglingsglädje. Med det nya flaggskeppet tar vi designen och kvalitén hos Arcona ett steg längre. Allt för att säkerställa att du får den ultimata seglingsupplevelsen, både vad gäller komfort och prestanda, säger Niels Jeppesen.

www.arconayachts.se