29 mars, 2022

Trots oron i världen är en ny båtsäsong i annalkande

Jag, precis som alla andra i Sverige, ser med fasa hur kriget i Ukraina fortsätter utan hänsyn till mänskligt lidande. Jag hoppas och tror att vi snart får fred och att vi kan återgå till ett någorlunda normalt liv.

För oss båtlivsintresserade så är det tid för årsmöten i båtklubbarna. Jag uppmanar alla båtklubbsmedlemmar att ta sig till klubbstugan eller sätt er framför datorn och delta aktivt i årsmöten för utnyttja era demokratiska rättigheter. Detta engagemang kan man i förlängningen se som ett fredsbevarande i båtklubbens demokrati.

Den 15 och 17 mars genomfördes Stora Båtklubbsdagen eller som det istället blev Stora Båtklubbskvällen. Eftersom båtmässorna blev inställda så genomfördes detta för första gången i mötesverktyget Zoom på kvällarna.

Stora Båtklubbsdagen har alltid varit årets stora inspirations- och kompetensutvecklingsdag för alla båtklubbsfunktionärer. Årets program var digert och med många deltagare. Bland annat fanns följande programpunkter:

  • Hur ankrar du egentligen? Innehållet handlade om att få mer kunskap om att ankra på grunda vatten där vi ofta lägger ankar för att skona våra viktiga undervattensskogar.
  • Tjuvtitt på nya BAS. I augusti stänger vi vårt BAS-system en kort period för att flytta över all data i den nya versionen av systemet. Föredraget visade på nya funktioner och uppdateringar och berättade vad klubben måste göra innan nedstängningen.
  • Förenkla jobbet i båtklubben med QR-kod. Vårt försäkringsbolag Svenska Sjö delar båtlivet med er och har tagit fram ett system för att märka båtar och utrustning för att det ska bli lättare att hålla ordning i hamnen och ta upp och sjösätta båtarna. Föredraget presenterade systemet och föreläsare var Per Nikolausson, VD för Svenska Sjö.
  • Planera för skrovsanering. Föredraget gick igenom vad regelverket säger och gav råd hur båtklubbens styrelse ska hantera arbetet.
  • Rorsmansmärket – En aktivitet i båtklubben. Rorsmansmärket är en aktivitet för båtklubbar som vill skapa bättre sammanhållning och bättre sjömanskap. Föredraget handlade om aktiviteten och det nya utbildningsmaterial som Svenska Båtunionen har tagit fram. Det är ett komplett material med gemensamma övningar, filmer och utbildningsmaterial som erbjuds alla båtklubbar.
  • Våga starta läger. Svenska Båtunionen har tagit fram material om hur man ska komma igång med barn och ungdomsverksamhet. Hur startar man, vad behöver man tänka på, vilka ska vara med och vilket material behöver man. Allt detta och mycket mer finns i vår handbok som heter ”Ungdomsverksamhet i båtklubbar”. Under föredraget presenterades handboken som visar på exempel hur den kan användas.

Nu när våren snart är här så kan fejning av våra båtar vara en sysselsättning som kan göra att vi inte bara har tankar om oroligheterna i världen. Ha en bra vår och snart är det en härlig båtsäsong!

Christer Eriksson

Ordförande Svenska Båtunionen