20 april, 2022

Silent-Yachts bygger hybridmodell tillsammans med VisionF Yachts

Silent-Yachts har vuxit kraftigt de senaste åren, vilket gör att de satsar ännu mer på utvecklingen av miljövänliga båtar. Det första resultatet av ett sådant partnerskap är en 24-meters hybridkatamaran i helaluminium i samarbete med VisionF Yachts.

Jämfört med Silent 80 är Silent VisionF 82 något längre men har ett fylligare skrov, vilket ger mer utrymme ombord. Fördäcket har fått mer utrymme, bland annat en nedsänkt lounge. Trots det finns det fortfarande plats för en bekväm 54 kvm stor salong och en yttre matplats på akterdäck.

Aluminiumkonstruktionen ger en ny nivå av flexibilitet för layouten. Båten finns bland annat med olika boendealternativ i de två skroven. Som standard erbjuds båten med en stor ägarkabin på nästan 18 kvm samt tre mindre kabiner, varav en kan fungera som kontor.

Den utökade flybridgen är utrustad med en stor solpanel som andra Silent-yachter. Panelen producerar el som kan lagras i en litiumjonbatteribank på 160 kWh för att driva utrustning ombord. Panelen bidrar också till att alla ombord kan njuta av en ljudlös båtupplevelse när de ankrar i en vik.

Silent VisionF 82 kommer att utrustas med en parallell hybriddrivlina, men det finns även en helt elektrisk version. Hybridsystemet kommer att erbjudas i tre olika körlägen: el, hybrid och ”kraft” som på en hybridbil.

I hybridläget kommer systemet automatiskt att välja elmotor, dieselmotor eller båda, beroende på hastighet och batteristatus. I kraftläge kommer både dieselmotorn och elmotorn att kopplas in för att öka accelerationen och hastigheten.

För kunder inte kan eller vill satsa helt på eldrift innebär hybriddriften en bra kompromiss.

Fakta Silent VisionF 82

Längd:              24,50 m

Bredd:               9,90 m

Djup:                 0,80 m

Vikt:                  51,2 ton

Solpaneler:       13,6 kW

Batterier:           160 kWh litiumjon

Info:                  https://www.silent-yachts.com/hybridyachts-silentvisionf82/