27 april, 2022

Två svenska besättningar på pallplats i världscupen

Både Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson (470) och Vilma Bobeck/Rebecca Netzler (49erFX) är på pallplats efter tre dagar av världscupseglingarna i franska Hyeres – trots att de båda är nykomponerade besättningar.

I 49erFX har man hunnit med nio seglingar och för Vilma och Rebecca har det hittills blivit sex pallplatser. På onsdagen imponerade de genom att bli trea, tvåa och etta i de tre racen.

– Idag startade vi äntligen på linjen, samtidigt som de andra, med fart. Igår var starterna under all kritik. Skönt att kunna vända de till idag. Framför allt är vi glada att kunna lämna gårdagen och blicka framåt, säger Rebecca som bara gör sin andra internationella regatta tillsammans med Vilma:

– Vår målsättning är att fortsätta utveckla vårt samarbete på vattnet och hitta utvecklingsmöjligheter för träningen i vår och sommar, inför EM och VM.

För Anton och Lovisa har det blivit fem pallplatser av sex möjliga. De är bara en poäng efter den franska besättningen som leder. Enda plumpen i protokollet kom i onsdagens första race – när Anton och Lovisa för första gången tävlade tillsammans i lite lättare vindar (5–6 m/s).

– Idag var det första racingdagen med lättvind för oss. Stundtals seglar vi snabbt men vi behöver hitta dynamiken i båten och en trygghet i manövrar och starter. Fast så här långt känns det som förväntat både i vår båt och fleetet, säger Lovisa som numera alltså seglar i en mixedklass.

– Jag upplever inga stora skillnader än så länge i mixedklassen. Det stora är att jag och Anton, som alla andra, behöver lära känna varandra i båten, säger Lovisa och fortsätter:

– Det kommer att bli kul att se hur klassen och konkurrensen utvecklar sig till mästerskapen i höst när alla teamen har fått mer tid tillsammans i båten.

Svenska seglare som tävlar i French Olympic Week i Hyères, Frankrike:

Seglingslandslaget: Vilma Bobeck/Rebecca Netzler (49erFX), Fredrik Bergström/Axel Munkby (49er), Olivia Bergström/Hugo Christensson (470 Mixed), Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson (470 Mixed, Wilhelm Kark (Laser), Emil Bengtson (Laser), Emil Järudd/Hanna Jonsson (Nacra 17), Ida Svensson/Marcus Dackhammar (Nacra 17)

Utvecklingslandslaget: Alice Moss/Ebba Berntsson (49erFX), Julia Henriksson/Caroline Pettersson (49erFX), Ludde Lindqvist (Laser), Karolina Larsson (Kitefoil), André Olsson (Kitefoil), Johanna Hjertberg (IQFoil).

Foto: Sailing Energy.