9 maj, 2022

25 stulna båtmotorer kom tillbaka till Sverige från Rumänien

Den 4 maj transporterades 25 stulna båtmotorer tillbaka till Sverige. Motorerna hade hittats i Rumänien och kunde spåras tack vare att båtägarna hade märkt dem och att polisen därmed kunder göra en riktig identifiering.

Transporten med en utlandsregistrerad mindre lastbil och båtmotorer surrade på flaket stoppades av polisen efter knappt 20 mil i Sverige. Föraren kunde dock legitimera sig och visa att motorerna var på väg tillbaka till Sverige.

Motorerna stals från svenska båtägare 2019 och togs i beslag i Rumänien 2020.

– Anledningen till att motorerna hittades är att de är märkta med identitet, så de kunde hittas i polisens register för Schengenområdet (SIS). De hade både Securmark-märkning och framför allt den identitet som motorerna hade vid stölden så att stölderna kunde föras in i det svenska systemet och därefter in i SIS. Först därefter kunde polisen ta motorerna i beslag, säger Viktor Eklöf, båtspecialist på Larmtjänst.

Motorerna transporterades till Sjöpolisen i Nacka för att därefter hanteras. Alla de stulna motorerna är identifierade sedan tidigare och de inblandade försäkringsbolagen har redan har redan hunnit ersätta sina kunder ekonomiskt.

Det totala värdet på motorerna uppskattas till 100 000 Euro, det vill säga över 1 Mkr. Värdet hos en hälare är dock bara en bråkdel av detta. Den rumänska polisen tillgrep dessutom 15 000 Euro i kontanter vid tillslaget. Tre män som var 27–43 år kunde gripas på bar gärning av polisen när de transporterade sex av båtmotorerna i en skåpbil.

De stulna motorerna kommer främst från Stockholmsområdet. Den rumänska polisen står för ett avgörande arbete med stölderna, som gjordes i samband med totalt elva frihetsberövanden i Rumänien.

– Det är positivt att kunna visa hur det går när systemet fungerar som det är tänkt. Kedjan blir aldrig starkare än den svagaste länken. Det bygger på att båtägaren känner till sina uppgifter på skrov- och motornummer och att man har dem tillgängliga även när båten eller motorn blir stulen, säger Viktor Eklöf.

– Vi uppmanar alla att anteckna uppgifterna md motornummer och tillverkningsnummer i samband med att man köper sin båt och försäkrar den.

Larmtjänst har ett båtkort där man enkelt kan notera sin båts uppgifter. Här finns ”Lilla Båtkortet”: https://www.larmtjanst.se/Handla-sakert/bat/batkort/

Bildtexter: 
En rumänsk transport på väg tillbaka till Sverige med 25 stulna motorer som hittats och identifierats i Rumänien.


Lilla Båtkortet är bra att fylla i, så att man har korrekta uppgifter om sin båt och motorer.